Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 22.01.2024. 07:30

Crvena djetelina: Koje su prednosti i na kakvim tlima je sijati?

Sposobnost azotofiksacije, suzbijanje korova, obogaćivanje zemljišta - samo su neke od prednosti crvene djeteline koja ne podnosi neke vremenske uslove

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 116
  • 8
  • 0

Crvena djetelina, Trifolium pratense, vodi porijeklo iz Male Azije i jugoistočne Evrope. Izuzetna je krmna biljka i ulazi u sastav bojnih djetelinskih, djetelinsko-travnih i djetelinsko-žitnih smjesa, koristi se za prekrivanje dvorišta, u plodoredu, ali i kao poboljšivač, regenerator, zemljišta.

Osim što se odlikuje sposobnošću azotofiksacije, svoju primjenu je našla u suzbijanju korova, prekivanju površina, obogaćivanju zemljišta azotom i povećava rahlost zbijenih, privlači korisne insekte. Svoju primjenu je našla u narodnoj medicini i pripremi kozmetičkih proizvoda. Višegodišnja je vrsta i traje dvije do tri godine, a kasnije počinju procesi degeneracije i naseljavanja drugih biljnih vrsta. U smjesi sa travama traje duže, od četiri do pet godina.

Odličan siderat

Ima veoma razvijen vretenast korijen koji prodire u dubinu i do 2 m. Kao i kod ostalih vrst mahunarki na njemu se razvijaju azotofiksirajuće bakterije Rhizobium leguminosarum trifolii i stvaraju okrugle kvržice. Zahvaljujući njima obogaćuje zemljište azotom. Pored toga bogata je fosforom, kalijem. Ona pretvara teško dostupne forme fosfora u lako dostupne.

Treba napomenuti da ima fungicidno i insekticidno djelovanje. Mnoge bakterije koje su prouzrokovači biljnih oboljenja i larve majskog gundelja je ne podnose. Izuzetno povoljno djeluje na strukturu zemljišta i aeraciju.

Ne podnosi sušu

Odlično uspijeva na srednje teškim i rastresitim zemljištima. Odgovaraju joj smonice, gajnjače, pseudoglej, aluvijalni ocjediti riječni nanosi i brdsko planinski deluvijalni tipovi, kao i černozem, a manje laka, pjeskovita i brzo propusna zemljišta. Bolje podnosi kiseliju, nego alkalnu sredinu. To je raspon ph reakcije od 5,5 do 7.

Slabije podnosi sušu i najbolje će rasti na područjima gdje su godišnje padavine oko 800 mm. Ne podnosi ni košnju u kasnu jesen, jer se ne može pripremiti za zimske uslove i lakše izmrzava.


Tagovi

Crvena djetelina Trifolium pratense Azotofiksacija Siderat Krmno bilje Uzgajanje djeteline


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.