• Kompostiranje u kuhinji
  • 11.11.2019. 13:30

Bokaši kompostiranje je pogodno za svaku kuhinju

Bokaši kompstiranje je odličan način da se iskoristi kuhinjski otpad, uključujući mliječne proizvode, ostatke mesa, čak i kosti. U procesu anaerobne fermentacije dobijamo dva odlična proizvoda: tekućinu bogatu korisnim mikroorganizmima i kruto đubrivo.

Foto: Depositphotos/Fevziie
  • 688
  • 60
  • 0

Sve veći broj ljudi odlučuje se da uzgaja povrće i druge biljne vrste na zdrav način, bez upotrebe pesticida i vještačkih đubriva. Kako bi se osigurala dobra ishrana gajenih biljaka i obogaćivanje zemljišta okrećemo se kompostiranju. Bokaši kompostiranje je poseban način kompostiranja kuhinjskog otpada gdje se fermentacija odvija u anaerobnim uslovima.

Kompostiranje u kuhinji

Kod klasičnog kompostiranja u kompostnu masu dodajemo zeleni i smeđi materijal, odnosno: pokošenu travu, sijeno, lišće, grančice, ostatke od povrća i slično. U bokaši kompostnu masu osim organskog otpada iz kuhinje dodajemo mliječne proizvode i ostatke mesa, čak i sitnije kosti. Ovaj način kompostiranja nam omogućava da sav otpad koji stvorimo prilikom pripreme ručka i što ostane poslije jela  pretvorimo u visokovrijedno kompostno đubrivo. Naravno, otpadni materijal poput ambalaže, deterdženata, masnoća, sapuna, boja, lakova ne dodajemo.

Za uspješno bokaši kompostiranje potrebna je dobra posuda za kompostiranje, kuhinjski otpad i bokaši starter.

Posuda za bokaši kompostiranje mora da osigura ispunjavanje uslova: da se može dobro zatvoriti kako bi se osigurali anaerobni uslovi, da omogući oticanje tečnog sadržaja i ne bi smjela biti manje zapremine od 5l. Možemo koristiti namjenske posude za bokaši kompostiranje, običnu plastičnu burad sa slavinom i poklopcem ili možemo iskoristiti dvije plastične kante i jedan poklopac. Na našem području najlakše je da odaberemo plastično burence sa slavinom i poklopcem. Posudu za bokaši možemo i sami napraviti na taj način što uzmemo dvije kante iste zapremine. Takve kante se mogu staviti jedna u drugu. Kanti koja ide u unutrašnjost potrebno je izbušiti dno. Tako će dno kante biti rupičasto i tečnost će se cijediti u vanjsku kantu. Unutrašnja kanta se poklapa poklopcem.

Šta je bokaši kompost?

Sama riječ bokaši je japanska riječ koja se odnosi na "fermentisanu organsku materiju". Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća dr Teruo Higa, profesor sa Univerziteta Ryukyus, Okinava, Japan, je uspio da izoluje efektivne mikroorganizme iz zemljišta, skraćeno nazvane EM. Od preko 80 mikroorganizama uspio je stvoriti tečni inaktivni oblik. Prvo što je primjetio je da ovi mikroorganizmi aktivno razlažu organski otpad u zemljištu i stvaraju visokokvalitetan humus, aktiviraju zemljišne materije koje hrane gajene biljke. Kasnije će EM pripravci dobiti mnogo širu primjenu.

U Azijskim zemljama od davnina su razvijane različite metode đubrenja organskim materijama, dok se na zapadu ideja o kompostiranju, posebno o bokaši kompostiranju, sporo prihvatala.

Na našem području još uvijek nema bokaši startera i ljudi koji se bave kompostiranjem na ovaj način prinuđeni su sami pripremati bokaši starter od riže i mlijeka. Na ovaj način osigurava se dobra fermentacija kuhinjskog otpada u anaerobnim uslovima.

Sam proces fermentacije kuhinjskog otpada je pod djelovanjem mikroorganizama i to: Saccharomices spp. kvasaca i Lactobacillus spp. bakterija mliječno-kiselog vrenja. Mikroorganizme iz ovih grupa nalazimo u jogurtu, silaži, sjenaži, što nam govori da se u pripremi bokašija koriste mikroorganizmi koji se nalaze u prirodi.

Kuhinjski otpad, organski otpad iz kuhnje sa otpadom od mesa i mliječnih proizvoda, se pomiješa sa bokaši starterom i pritisne u kanti kako bi se istisnuo vazduh. Odozgo se pospe sa starterom i ostavi u poklopljenoj posudi. Drugi način je da dodaje otpad u slojevima, kako pravimo otpad, svaki sloj pospemo starterom i dobro pritisnemo. Napunjena posuda, koju smo poklopili, ostaje tako 10 do 15 dana. Za to vrijeme potrebn je svaki drugi dan odvrnuti slavinu kako bi izašla tečnost koja nastaje u procesu bokaši kompostiranja.

Miris komposta ne smije biti neprijatan

Tokom procesa kompostiranja miris treba biti prijatan, slatko – kiselkast. Svaki neprijatan mris nam govori da se nešto u procesu fermentacije desilo i sam proces je otišao u krivom pravcu. Loš miris nam je prvi pokazatelj da smo negdje pogriješili. Ponekad je dovoljno posuti sadržaj u kanti sa bokaši starterom da bi se problem riješio.

U procesu bokaši kompostiranja dobijamo dva odlična proizvoda: tečnost koja se izdvaja tokom fermentacije i kruto đubrivo. Tekućina je bogata korisnim mikroorganizmima. Može da se koristi na različite načine: za uklanjanje neugodnih mirisa iz odvoda (posebno iz sudopera), za zalijevanje biljka (potrebno je razblažiti vodom). Tečnost se koristi u roku od 24h.

Kruto đubrivo, pred kompost, može se dodavati u klasičan kompost, zakopati u zemljište ili koristiti za pripremu kompostnog čaja. Kod zakopavanja u zemlju, stavljanja u saksije ili ispod malča treba znati da ovo đubrivo ne treba da dođe u kontakt sa korjenom biljka najmanje dvije sedmice zbog svoje kisele ph vrijednosti.


Tagovi

Kompositranje u kuhinji Bokaši kompostiranje Bokashi Kopostiranje u kanti Humus Starter Teruo Higa


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koja ljepota...