Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Permakultura
  • 19.05.2016. 08:00

Bašta u harmoniji sa prirodom

Permakulturne bašte su prepune raznog povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. U združenim usjevima biljke se međusobno štite od štetočina i prouzrokovača bolesti.

Foto: stefanolunardi/Bigstockphoto
  • 6.977
  • 962
  • 0

Permakultura je pojam koji se sve češće čuje i najčešće se veže za poljoprivredu. Međutim, premakultura je mnogo više od poljoprivrede. Možemo reći da je permakultura sve i ništa dok je ne počnemo živjeti.

U permakulturnom načinu života čovjek ne eksploatiše prirodu već živi u skladu sa njom i predstavljaju cjelinu, koristi obnovljive resurse i pronalazi načine održivog života.

Suživot čovjeka i prirode

Nastanak permakulture veže se za Australiju i početak sedamdesetih godina. Termin su stvorili Bill Mollison i David Holmgren, a izvorno je označavao permanentnu agrikulturu. Njih dvojica su sakupili znanja o poljoprivredi, graditeljstvu, energiji, arhitekturi, botanici i svemu što bi omogućilo suživot čovjeka i prirode.

Osamdesetih godina permakultura se počela primjenjivati u urbanim sredinama i obuhvaća različite aspekte života. Baštovanstvo i poljoprivreda i dalje ostaju osnova permakulture.

Permakulturna bašta se razlikuje od klasičnih prostora za proizvodnju povrća. Bašta urađena na permakulturni način nije u službi postizanja maksimalnih prinosa. Ovakve bašte prepune su raznog povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. Zemljište se ne preorava i ne štija, već se malčira. Malčiranjem se oponaša šuma i njeno tlo, čuvaju se zemljišne životinje ( gliste) i mikroorganizmi. Malč sprečava razvoj korova i kopanje je nepotrebno.

Korištenjem malča štedi se vrijeme i novac potreban za oranje i kopanje, a dobija plodno zemljište. Količina vode koja se koristi za zalijevanje se smanjuje, jer malč smanjuje isušivanje i omogućava racionalnije trošenje vode. U područjima gdje ima puževa ne koristiti svježu zelenu masu kao malč. Potrebno je da sačekate godinu dana da se ova masa razloži djelimično ili u potpunosti i tek tada je možete koristiti. Ovakva vrsta zrelog malča neće privlačiti puževe.

Dobri susjedi

Gredice se formiraju u prirodnim oblicima i mogu biti spiralne, okrugle, ključić gredice. Od klasičnih gredica permakulturne se razlikuju i po tome što su zasijane različitim kulturama koje su dobri susjedi i štite jedna drugu od štetočina i prouzrokovača bolesti. Mnoge vrste povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja se sami zasijavaju. Upravo je ovo glavna karakteristika permakulturnih bašta.

Kod zasnivanja permakulturnih gredica treba obratiti pažnju:

  • biljke koje se siju/sade trebaju biti iz različitih porodica. Biljke iz iste porodice predstavljaju jedna drugoj konkurenciju za hranu, vodu i prostor, imaju iste štetočinei bolesti. Primjer za to su visoke i niske mahune, neće rasti i dati dobar urod ukoliko se sade zajedno.
  • biljke se trebaju odlikovati značajnim razlikama u pogledu trošenja resursa koji su im na raspolaganju.
  • poželjno je da se uz glavni vrstu sade biljke pratioci koji će privući na sebe štetočinei bolesti.
  • treba saditi biljke koje su kompatibilne tj. da su dobri susjedi.

Poželjan korov u bašti

U ovakvoj bašti je poželjan i korov i to posebne vrste koje predstavljaju mamce za štetočine i bolesti. Divlja loboda je mamac za lisne uši i ne treba je uklanjati iz bašte. Lisne uši radije naseljavaju divlju lobodu nego povrtnice.

Koriste se prirodni preparati za preventivnu zaštitu bilja od štetočina i prouzrokovača bolesti, prirodna đubriva kao što su glistinac, kompost, đubriva od biljaka, đubriva od životinja (stajnjak od goveda, ovaca, svinja, koza, živine). Biljke koje su nam potrebne gaje se u sklopu bašte.

Začinske i ljekovite biljke kao dobri i loši susjedi povrću

Biljke

Dobri susjedi

Loši susjedi

Anis

Korijander, Grah

Mrkva

Bosiljak

Paradajz, Grah, Kupus

Menta

Dobar susjed za sve povrtnice

Melisa

Dobar susjed za sve povrtnice

Majčina dušica

Krastavci, Kupus

Boreč

Paradajz, Kupus, Jagode

Žalfija

Mrkva, Kupus, Paradajz, Jagoda

Luk, Krastavci

Kopar (Mirođija)

Kupus, Krastavac, Luk, Salata

Mrkva, Paradajz, Komorač

Komorač

Timijan, Paradajz, Grah, Kopar

Estragon

Dobar susjed za sve povrtnice

Čubar

Grah, Luk

Majoran

Dobar susjed za sve povrtnice

Timijan

Dobar susjed za sve povrtnice

Korijander

Dobar susjed za sve povrtnice

Kamilica

Menta, Luk, Krastavci, Krompir, Kupus

Miloduh

Većina povrtnica

Rotkvica

Hajdučka trava

Dobar susjed za sve povrtnice

Neven

Mrkva, Većina povrtnica

Kadifica

Kupus, Većina povrtnica

Celer

Salata, Kupus, Paradajz, Poriluk, Špinat, Mahune

Kukuruz, Krompir, Krastavac

U grupu korisnih biljaka koje se rijetko ili nikako susreću u konvencionalnim baštama ubrajaju se: neven, kopriva, pelin, zova, melisa, gavez, dragoljub, neven, boreč, kopar, menta, majoran, bosiljak i mnoge druge.

Foto: stefanolunardi/Bigstockphoto


Tagovi

Permakultura Permakulturna bašta Bašta bez oranja Dobri susjedi u povrtnjaku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]