Talijani ga zovu pomodoro ili zlatna jabuka, španci imaju poseban festival La Tomatina, a neke američke države su ga proglasile svojim zvaničnim povrćem/voćem. Riječ je o paradajzu, rajčici koji krasi naše njive, plastenike crvenim okruglastim plodovima, i neizostavan je u pripremi zimnica. U vremenu raznoraznih hibrida, genetski modifikovanih sjemena i novih sorti paradajza nije neobično naići na zeleni, crni, žuti paradajz, ali je prava rijetskost kupiti paradajz od starih domaćih sorti uzgojen po principima ekološki prihvatljive organske proizvodnje. Vladimiru Ferzanoviću to uspjeva, osim što proizvodi ujedno i čuva stare sorte paradajza poput žutog jabučara ili bosanskog žutog paradajza.
Autor
Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.