Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.04.2023. 10:30

Zima udara repom: Nakon vedrijih noći mogući slabiji mrazevi

Manja, kratkotrajna opasnost od mraza, prijeti početkom sedmice povrtlarskim kulturama na otvorenom.

Foto: Maja Celing Celić
  • 161
  • 15
  • 0

Danas u Bosni prije podne oblačno sa slabom kišom. Na planinama pada slab snijeg. Djelomično smanjenje oblačnosti i postepen prestanak padavina očekuje se u drugom dijelu dana. U Hercegovini više oblačnosti prije podne, lokalno sa slabim padavinama. U poslijepodnevnim satima u većem dijelu Hercegovine razvedravanje. Oblačnije će se zadržati na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C, na jugu zemlje od 13 do 17°C.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon promjenljivog vikenda s povremenim, slabijim padavinama, većim dijelom ove sedmice izgledne su stabilnije vremenske prilike.

Vedre noći

Više sunčanih intervala očekuje se od srijede do petka, potom s danima vikenda uz porast oblačnosti, slijedi pogoršanje praćeno kišom, umjerenim padavinama kojih će biti više u Krajini, na jugozapadu i centralnim dijelovima zemlje, manje na krajnjem jugu, u dijelu Posavine i Semberiji, kao i sjeveroistočnoj Bosni.

Temperaturni režim biće u skladu s kalendarom, prvih par dana u jutarnjim satima, nakon vedrijih noći mogući su kratkotrajni, slabiji prizemni mrazevi, do -2 °C, u unutrašnjosti, na sjeveru i jugu s minimalnim vrijednostima do 6 °C. Od srijede, 12. aprila, bez negativnih jutarnjih i uz dodatni porast dnevnih temperatura. Do kraja sedmice minimalne vrijednosti od 3 do 8 u Bosni, u Hercegovini do 10 °C, maksimalne dnevne između 16 i 20 °C. Za vikend, pod uticajem promjene, malo svježije.

Kako sada zaštititi voćke od mraza?

Prispjele padavine popravit će stanje vlažnosti tla, što će uz porast temperatura u drugom dijelu sedmice omogućiti nesmetano provođenje radova na otvorenom, prvenstveno pripremu zemljišta i sjetvu proljetnih kultura. Manja, kratkotrajna opasnost od mraza, prijeti početkom sedmice povrtlarskim kulturama na otvorenom.

Prognoza po danima

Sutra u našoj zemlji djelomično vedro. Slaba kiša u Bosni očekuje se tokom noći na srijedu. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna uglavnom između 13 i 19°C.

U srijedu, 12. aprila, u Bosni i Hercegovini će veći dio dana preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. U ranim jutarnjim satima u Bosni lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 21°C.

Sunčano prije podne bit će u četvrtak, 13. aprila, dok se u drugom dijelu dana očekuje naoblačenje i kiša tokom noći na petak. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, najviša dnevna između 17 i 23°C.

Oblačno sa kišom bit će i u petak, 14. aprila. Na vrhovima planina će padati snijeg. Vjetar umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Sunčano Snijeg Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas