Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.04.2020. 12:25

Vrijeme stabilno i sunčano, sa kratkotrajnim pogoršanjem

Prognozirane padavine, iako ne u značajnijim količinama, dobro će doći gajenim biljkama i popraviće stanje vlažnosti tla.

Foto: Sanja Dovečer
  • 125
  • 18
  • 0

Prema procjenama prognostičara, tokom ove sedmice u našoj zemlji moguće su stabilne vremenske prilike. Očekuje se malo padavina, ali ipak više će biti sunčanih intervala uz temperature zraka koje će biti iznad prosjeka za ovo doba godine. One jutarnje kretat će se od 4 do 9°C dok će na jugu BiH biti malo toplije, do 13°C. Dnevni maksimum dosegnuti će i 25 stupanj. 

Ipak, moguće je i kratkotrajno pogoršanja vremena sutra, usljed dolaska frontalne struje sa sjeveroistoka. Temperature će biti u blagom padu. Nakon što frontalno pogoršanje prođe, u srijedu će se razvedriti dok je u centralnoj i istočnoj Bosni moguć i mraz, slabije jačine i pretežno pri zemlji. 

Tokom prvih par dana nedjelje, temperature će se kretati od 8 do 13 stupnjeva u Bosni, a u Hercegovini će biti nešto toplije, od 10 do 15°C. Od sredine sedmice biće sve toplije tako da će za idući vikend dnevni maksimum skoro u čitavoj državi biti iznad 20 stupnjeva, prema Federalnom hidrometeorloškom zavodu. 

Prognozirane padavine, iako ne obilne, dobro će doći gajenim biljkama i pozitivno će uticati na vlažnost zemljišta

Ponedjeljak je u BiH osvanuo uglavnom oblačan i takvo vrijeme zadržalo se tokom cijelog prije podneva, kada su se izmjerene temperature kretale u intervalu od 5°C na Bjelašnici pa do 24°C zabilježenih u Doboju.  

Tokom dana i dalje će se zadržati oblačno. Vjetar je umjerene jačine, na momente jak, južnog i jugozapadnog smjera. Očekivani temperaturni maksimum je do 24, na jugu zemlje do 26 stupnjeva. 

Sutra se pored oblačnih vremenskih prilika, prognozira i kiša. U višim područjima Bosne, tokom druge polovine dana je moguća čak i susnježica i snjeg. Do kraja poslije podneva padavine će postepeno stati, u Posavini i Krajini, a do kraja večeri i u ostalim dijelovima zemlje. Jutarnje temperature kretat će se od 5 do 10, najviša dnevna biće oko 12, na jugu BiH do 15 stupnjeva. 

Sredinom sedmice preovladavat će sunčano vrijeme, sa hladnim jutrima i mrazom. U kotlinama centralne i istočne Bosne, skoro čitavo prije podne moguća je i magla ili manja oblačnost. Jutarnje temperature će biti u minusu (od -6 do 1) dok će dnevni maksimum ići do 18, na jugu države  do 20 stupnjeva. 

Krajem sedmice zadržava se sunčano vrijeme. Ipak, jutarnje temperature kretat će se oko nule, sa pojavom magle i niskih oblaka po kotlinama centralne i istočne Bosne. Najviša prognozirana dnevna temperatura ipak će preći 20 stupanj i očekuje se da bude 22°C. 


Tagovi

Jutarnje temperature Malo padavina Kiša Snijeg Susnježica Vjetar Magla Mraz Pogoršanje vremena Vlažnost zemljišta Izmjerene temperature Stabilno vrijeme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.