Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 21.06.2021. 15:00

Uskoro padavine, ali i temperature do 40 stepeni!

Radovi na otvorenom polju mogu da se izvode neometano. Aktuelne vremenske prilike pogodovaće razvoju jarih usjeva, ali i onih ozimih koje se sada nalaze u početnim fazama dozrijevanja. 

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 931
  • 176
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, tokom ove sedmice možemo očekivati nastavak sunčanog i stabilnog vremena, sa temperaturama usklađenim sa aktuelnim godišnjim dobom. Najavljuju se topla jutra, sa oko 18 stepeni, na jugu zemlje i do 23°C dok će se dnevni maksimum kretati uglavnom iznad 30. U Posavini, dolini Neretve i sjeveroistočnoj Bosni i preko 35°C.

Mala je mogućnost za padavine, ali je krajem predstojećeg vikenda izvjesno kratkotrajno pogoršanje, sa pljuskovima i grmljavinom i to najviše u središnjoj i sjevernoj Bosni. 

Radovi na otvorenom polju mogu da se izvode neometano. Aktuelne vremenske prilike pogodovaće razvoju jarih usjeva, ali i onih ozimih koje se sada nalaze u početnim fazama dozrijevanja. 

Jutro je u našoj zemlji proteklo sa umjerenom naoblakom. Izmjerene prije podnevne temperature prema Federalnom hidrometeorloškom zavodu, kretale su se u opsegu od 18°C na Bjelašnici pa do 33°C u Bihaću. 

I u nastavku dana zadržaće se sličan trend. U poslije podnevnim satima mogući su pljuskovi i grmljavina, u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Bosni. Mjestimično je moguć i grad. Duvati će i slab vjetar, sa jugozapda. Za maksimalnu dnevnu temperaturu najavljeno je oko 38°C.

Za sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme, sa malo oblaka. Strujanja zraka biće umjerena, iz jugozapadnog pravca. Ujutru će biti prijatnih 18 stepeni, a dnevni maksimum ide i do 39°C.

I sredinom sedmice možemo očekivati iste vremenske prilike, s tim što će maksimalna dnevna temperatura u srijedu dosegnuti do čak 40 stepeni! Tek u četvrtak dolazi do umjerenog porasta oblačnosti. U drugom dijelu dana mogući su lokalni pljuskovi, a temperature će ostati nepromijenjene u odnosu na srijedu, sa maksimalnih 40°C preko dana.

I krajem nedjelje biće toplo, sa postepenim naoblačenjem tokom petka, što u većem dijelu Bosne može usloviti pljuskove. Jutarnje vrijednosti idu od 19 do 26, a dnevne do 37°C.


Tagovi

Sunčano vrijeme Stabilno vrijeme Pljuskovi Grmljavina Grad Vjetar Naoblaka Dnevni maksimum Padavine Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.