Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budite oprezni
  • 09.02.2024. 13:30

Upozorenje na jak vjetar i obilnije padavine

Na snazi je meteoalarm za područje cijele BiH. Upozorenje na padavine izdato je za područje Hercegovine i jugozapad Bosne

Foto: Martina K. Antelj
  • 92
  • 11
  • 0

Meteorološki zavodi u Bosni i Hercegovini izdali su upozorenje zbog jakog vjetra koji se očekuje u cijeloj državi danas, ali i u dane vikenda, 10. i 11. februara. Na snazi je narandžasti meteoalarm, a očekuju se obilne padavine i vjetar južnog smjera, čiji će naleti dosezati brzinu 40-70 kilometara na sat, na planinama i visoravnima do 90 km/h.

Upozorenje na padavine izdato je za područje Hercegovine i jugozapad Bosne. Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više.

"Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući", stoji u mjerama i preporukama WMO (Svjetske meteorološke organizacije).

Prema upozorenju RHMZ-a, u subotu, 10.februara, očekuju se udari vjetra od 40 na sjeveroistoku (Semberija, Posavina) do 80 km/h na jugu i zapadu. U nedjelju, 11.februara, tokom noći i ujutru puhat će jak do olujni vetar koji će tokom oslabiti na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim predjelima. Očekuju se udari od 30 km/h na sjeveru do 80 km/h na jugu i jugoistoku.

Od subote popodne i u nedjelju u Hercegovini jača kiša uz obilnije padavine. Očekuje se od 80 do 120 mm kiše, lokalno i preko 140 mm kiše. Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava i porast bujičnih vodotokova i problemi sa oborinskim vodama.


Tagovi

Meteoalarm Upozorenje Jak vjetar Obilne padavine FHMZ RHMZ Bujični vodotoci Rast vodostaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.