Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 26.02.2024. 10:30

"Udara" drugo džemre, voda više neće mrznuti

Prognoza za kraj ferbuara i početak marta. Uz više sunca i prosušivanje zemljišta, moguća je kvalitetnija predsjetvena priprema, orezivanje voćnjaka...

Foto: Depositphotos/puliohervas
  • 119
  • 24
  • 0

Danas, 26. februara, prema narodnoj prognozi puca drugo džemre, koje udara u vodu koja više ne mrzne. Zvanična prognoza kaže da će biti mjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slaba kiša ili pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

Treće i posljednje džemre udara 5. marta u zemlju, na kojoj se od tada može sjediti, ali i raditi. 

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon izraženijeg pogoršanja u dane vikenda, do sredine ove sedmice izgledne su stabilnije i sunčanije vremenske prilike, bez ili sa vrlo malo padavina, uz povremeno jače južno strujanje i natprosječne temperature zraka za ovaj dio godine.

U četvrtak, 29. februara, povećana je vjerovatnoća za kišu slabijeg intenziteta u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Također, na izmaku sedmice moguće su padavine, izraženije u Krajini, Hercegovini i dijelu centralne Bosne, najmanje količine izgledne su na sjeveroistoku zemlje.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se u unutrašnjosti od 4 do 6, na jugu i u Posavini od 8 do 10 °C. Od sredine sedmice jutra za par stepeni hladnija, pri tome još uvijek bez opasnosti od pojave mraza. Danju će, usljed preovladavajućeg južnog i jugozapadnog strujanja, temperature biti visoke. Maksimalne dnevne vrijednosti u rasponu od 10 do 14 u centralnim dijelovima, na jugu i sjeveru zemlje od 16 do 19 °C. Na izmaku sedmice u blagom padu, ali i dalje natprosječne.

Preovladavat će povoljni uslovi za radove na otvorenom. Uz više sunca i prosušivanje zemljišta, moguća je kvalitetnija predsjetvena priprema. Također može se pristupiti orezivanju i čišćenju voćnjaka, te krenuti sa sjetvom ranog povrća u plastenicima i staklenicima.

Prognoza po danima

U utorak, 27. februara, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može padati slaba kiša ili pljusak na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno jakih udara juga može biti na jugu Hercegovine i jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C.

Slične vremenske prilike zadržat će se i u srijedu, 28. februara. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno može padati slaba kiša. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

I posljednji februarski dan ove prijestupne godine, u četvrtak, 29. februara, očekuje se oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim poljuskom. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.

U petak, 1. marta, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Sedmična prognoza Kraj februara Vrijeme Kiša Pljuskovi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.