Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.07.2022. 11:00

U narednih sedam dana - od maksimalne temperature do grada

Najtopliji dani, prema aktuelnim prognostičkim kartama, bit će utorak 26. juli i petak 29. juli. U pojedinim predjelima izgledne su maksimalne vrijednosti iznad 40 °C

Foto: Depositphotos/frenta
  • 204
  • 19
  • 0

Većim dijelom ove sedmice, u cijeloj Bosni i Hercegovini prevladavat će stabilno i sunčano vrijeme, uz natprosječne temperature zraka. Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu 27. jula nešto je izraženija mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinskim nevremenom, u dijelu centralne i istočne Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine.

Sa narednim vikendom, također, su izgledne padavine slabijeg intenziteta, neznatno obilnije u planinskom dijelu centralne i istočne Bosne. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od 15 do 20, u Hercegovini do 22, maksimalne dnevne od 28 do 33, na sjeveru zemlje i u južnim područjima do 36 °C. Kratkotrajne promjene vremena povremeno će ublažiti efekte toplotnog vala.

Nedostatak padavina

Najtopliji dani, prema aktuelnim prognostičkim kartama, bit će utorak 26. juli i petak 29. juli kada će u unutrašnjosti temperature dostizati od 32 do 36 °C, u dolini Neretve, na krajnjem jugu zemlje, u Posavini i Semberiji, izgledne su maksimalne dnevne vrijednosti iznad 40 °C. Na izmaku sedmice temperature će opasti, pri tome će i dalje zadržati ljetne vrijednosti.

Evidentan nedostatak padavina, toplotni val i nastavak suše ugrozit će sve jare kulture u narednom periodu. Uz prognozirane vremenske prilike, krajem mjeseca mogla bi započeti žetva pšenice u jugozapadnoj Bosni, na nadmorskim visinama iznad 700 metara. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je biti oprezniji zbog vrućine.

Trodnevna prognoza

Sutra se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u Krajini sa kratkotrajnim pljuskom. Lokalno je moguća i pojava grada. Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu do 26, a najviše dnevne temperature od 34 do 39 stepeni.

U srijedu, 27. jula preovladavat će umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana sa mjestimičnom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni.

U četvrtak, 29. jula, umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, ponegdje na jugu i sa slabom kišom. Tokom dana razvojem oblačnosti, u centralnim i istočnim područjima sa kišom ili karatkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 29 do 36 °C.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Vrućine Posavina Semberija Kiša Pljusak Grad Temperature


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.