Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.05.2020. 10:45

Stižu nam pljuskovi i grmljavina, razvedravanje tek od četvrtka

Najavljivane padavine će popraviti vlažnost zemljišta, što će biti izraženije u Bosni. Međutim, nestabilno vrijeme pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina. 

Foto: Julijana El Omari
  • 147
  • 19
  • 0

Prema prognostičarima, od danas su moguće nestabilne vremenske prilike uz pojačanu oblačnost, kišu i niže temperature zraka. Pogoršanje vremena zahvatiće prvo sjeverne krajeve da bi se u toku dana proširilo na čitavu Bonu i Hercegovinu. Veće količine kiše očekuju se u Semberiji, dijelimično u Krajini i centralnoj Bosni. Tokom sutrašnjeg dana prognoziraju se jače padavine, mjestimično u Bosni dok će u Hercegovini biti nešto slabije tako da će na krajnjem jugu zemlje doći do postepenog stabilizovanja vremena, uz malu mogućnost kiše. 

Takođe će doći do izvjesnih promjena u temperaturama. Dnevni maksimum će biti nešto niži tako da će sredinom sedmice dosezati tek 19 stupanj u Bosni, a u Hercegovini će biti nešto toplije, do 23°C. Jutarnje temperature će biti u rasponu 11 i 15 °C u unutrašnjosti zemlje dok će na jugu biti do 18 °C, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu. 

Poslije stabilizacije vremena i razvedravanja, jutra će i dalje biti nešto svježija, sa prosječnim temperaturama do 18 °C. Oko predstojećeg vikenda prognozira se još jedna moguća promjena vremena, sa prolaznom oblačnošću i slabijim padavinama. 

Najavljivane padavine će popraviti vlažnost zemljišta, što će biti izraženije u Bosni. Međutim, nestabilno vrijeme pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina. 

 Utorak je u BiH osvanuo uglavnom oblačan, sa slabim padavinama na sjeveru zemlje. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se od 12 stupnjeva na Bjelašnici pa do 23°C u Neumu. 

I tokom dana zadržati će se oblačnost. Padavine sa grmljavinom očekuju se i u ostalim krajevima zemlje. Obilnija kiša padati će i mjestimično u centralnoj Bosni. Na jugu Hercegovine kiša je moguća krajem dana. Strujanje zraka slabije, iz istočnog pravca. Dnevni maksimum očekuje se da bude u rasponu od 18 do 24, a na jugu države do 26 stupnjeva. 

Sutra će se zadržati oblačno vrijeme, sa pljuskovima i grmljavinom. Tek se u poslije podnevnim satima očekuje prestanak padavina. Jutarnje temperature dosegnuti će 16 stupanj, na jugu toplije, do 20 dok će dnevni maksimum biti 19, na jugu do 25 stupnjeva. 

Sve do kraja nedjelje zadržati će se oblačne vremenske prilike. Slabija kiša moguća je samo mjestimično, u centralnoj i istočnoj Bosni u četvrtak. U toku dana će se postepeno razvedriti. Jutro će biti nešto svježije, sa temperaturama od 8 do 14 dok će maksimalna dnevna dosegnuti 19 stupnjeva, na jugu zemlje do 23°C. 


Tagovi

Naoblačenje Pljuskovi Kiša Grmljavina Padavine Nestabilno vrijeme Jutarnje temperature Dnevni maksimum Vjetar Strujanje zraka Razvedravanje Vlažnost zemljišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]