Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.01.2022. 10:30

Stiže nam još snijega ove sedmice - gdje će padati?

Uz temperature koje će biti u skladu sa kalendarom, sniježni pokrivač koji se proteklih dana formirao u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, zadržavat će se na tlu i dodatno porasti, posebno na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u Krajini

Foto: Depositphotos/kiyyah
  • 209
  • 31
  • 0

Prema kartama prognostičkih modela, početkom ove sedmice izgledan je nastavak perioda nestabilnih vremenskih prilika, s većom vjerovatnoćom za padavine u Bosni i na sjeveru Hercegovine. Uz temperature koje će biti u skladu sa kalendarom, snježni pokrivač koji se proteklih dana formirao u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, zadržavat će se na tlu i dodatno porasti, posebno na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u Krajini.

Minimalne jutarnje temperature kretat će se od -7 do -3 u Bosni, u Hercegovini do 3 stepena.

Stabilnije tek za vikend

Iz dana u dan postepeno će biti hladnije, pa bi sredinom sedmice ove vrijednosti mogle dostići -10 stepeni Celzijusa, mjestimično i niže, posebno na visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne. Danju će također biti hladno, uz mogućnost cjelodnevnih negativnih temperatura, izraženije u centralnoj i istočnoj Bosni, u Hercegovini sa maksimalnim temperaturama između 4 i 7 °C.

Tek za predstojeći vikend izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa blagim porastom dnevnih temperatura, jutra i dalje vrlo hladna, osobito nakon vedrijih noći.

Uz formirani snježni pokrivač, ozima žita će nesmetano prolaziti stadij jarovizacije.

Trodnevna prognoza

Dakle, sutra (utorak) nas očekuje oblačno vrijeme. U Bosni će padati slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine razvedravanje. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura, povremeno sa jakim udarima. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 1, na jugu zemlje od 6 do 11 stupnjeva.

U Hercegovini u srijedu sunčano. U Bosni postepeno razvedravanje prije podne. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -2, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 1, na jugu zemlje od 6 do 9 stupnjeva.

U čitavoj zemlju u četvrtak dolazi naoblačenje sa sjevera koje će u Bosni u poslijepodnevnim i večernjim satima uvjetovati slab snijeg i susnježicu. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3, na jugu zemlje do 3, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje od 6 do 9 stupnjeva.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Ozimine Žito Bura Minus


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.