Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.11.2022. 10:30

Promjena vremena - stižu obilnije padavine, moguć i snijeg

Uslijed prispjelih padavina i povoljnog temperaturnog režima, rast i razvoj ozimina odvijat će se nesmetano.

Foto: Depositphotos/evgenyataman
  • 102
  • 5
  • 0

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U kasnim večernjim satima prolazna kiša je moguća u većem dijelu naše zemlje.

Uz mnogo oblaka, do kraja sedmice očekuje se prilično kišovito razdoblje, naručito u centralnim, južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine. Na ovim prostorima je i najveća vjerovatnoća za obilnije padavine. Osjetniji pad temperature izvjestan je za dane vikenda, kada nije isključena pojava mraza i snijega na većim nadmorskim visinama.

Pogodno vrijeme za usjeve

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na jugu, jugozapadu i zapadu, prognozirane su veće količine padavina u odnosu na centralne, sjeverne i istočne dijelove zemlje.

Temperature će i dalje biti relativno visoke za ovaj mjesec. Minimalne jutarnje kretat će se u rasponu od 4 do 8 u Bosni, u Hercegovini do 12 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti pretežno između 12 i 14 u unutrašnjosti, na jugu od 16 do 19 °C. Od sredine sedmice, uz kišu slijedi i postepeni pad temperatura zraka, na izmaku vikenda i nakon prolaska pogoršanja, uz mogućnost pojave mraza.

Uslijed prispjelih padavina i povoljnog temperaturnog režima, rast i razvoj ozimina odvijat će se nesmetano. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom.

Prognoza do petka

Sutra će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ranim jutarnjim satima kiša je moguća u većem dijelu naše zemlje. U ostatku dana povremeno slabe padavine u Hercegovini. U večernjim satima kiša na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 11 do 17, na jugu 19 °C.

U srijedu oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16 °C. Oblaci i kiša zadržat će se i u četvrtak ujutro, a prestanak padavina očekuje se prije podne na zapadu i sjeverozapadu Bosne, a u ostatku dana i u ostalim područjima. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 11 do 17, na jugu 19 °C.

Kiša se u petak, 18. novembra, očekuje u Hercegovini, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Padavine uglavnom poslije podne ili tokom noći. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 4 do 11, na jugu od 12 do 16 °C.


Tagovi

Vrijeme Kiša Oblačno Padavine Temperature Agroprognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.