Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 29.01.2024. 10:30

Proljeće usred zime: Ne brinite, povoljne su okolnosti za ozima žita

Do kraja sedmice pojava slabijeg jutarnjeg mraza očekuje se samo u centralnim područjima i na planinama.

Foto: Maja Celing Celić
  • 59
  • 23
  • 0

U sedmici pred nama u cijeloj Bosni i Hercegovini izgledne su stabilne vremenske prilike, bez padavina, sa mjestimično maglovitim jutrima i dužim sunčanim intervalima tokom dana, javljaju iz Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Temperaturni režim postepeno će se promijeniti. Na samom početku sedmice minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se između -4 i 0 °C u unutrašnjosti zemlje, na visoravnima i planinama par stepeni hladnije. Na jugu do 5°C. Maksimalne dnevne između 2 i 7, na jugu do 12 °C. U centralnoj Bosni, kao i na sjeveru, moguće je da dugotrajno zadržavanje magle uspori porast temperatura zraka.

Početak februara

Početkom narednog mjeseca, od četvrtka, 1. februara, iz dana u dan sa dodatnim rastom jutarnjih i dnevnih temperatura. Do kraja sedmice pojava slabijeg jutarnjeg mraza očekuje se samo u centralnim područjima i na planinama.

Snježni pokrivač intenzivnije će se topiti od sredine sedmice (Foto: Karolina Rastija)

Danju će, uz više sunca, posvuda biti osjetno toplije i za naredni vikend izgledne su maksimalne temperature zraka od 8 do 12 °C u većem dijelu Bosne, dok će u Posavini, Semberiji, dolini Neretve i na krajnjem jugu maksimalne temperature dosezati do 15 °C.

Snježni pokrivač intenzivnije će se topiti od sredine sedmice, što će popraviti vodni bilans. Ozima žita će nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima.

Prognoza po danima

Sutra, 30. januara, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća magla ili niska oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

I posljednji januarski dan ove godine obilježit će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Sunčano uz malu bit će i prvog februarskog dana, u srijedu, kada se tokom dana očekuje poestepen porast oblačosti. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14, na jugu zemlje do 16 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Sedmična prognoza Vrijeme Sunčano Temperature Mraz Ozima žita


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.