Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.06.2023. 13:15

Pokupite sijena - sutra vrhunac vrućine, pa prolom oblaka

Prvi val ljetne vrućine završava se sutra u večernjim satima. Temperature za vikend će biti niže za oko 10 stepeni od trenutnih.

Foto: Depositphotos/KuzmenkoViktoriia
  • 506
  • 87
  • 0

Zbog veikih vrućina danas do 17 sati na snazi narandžasti meteoalarm u regijama Bihać, Livno, Mostar, Sarajevo i Tuzla. Živa  termometru dosezat će između 35 i 38 stepeni. Za regije Foče i Višegrada meteoalarm je aktivan do 18 sati, a za područje Banje Luke, Prijedora i Trebinja do 19 sati.  

"Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe", upozorili su iz FHMZ-a.

Sunčano će biti i veći dio sutrašnjeg dana, no već u poslijepodnevnim i večernjim satima uslijedit će jače naoblačenje sa sjeverozapada koje će u Bosni usloviti obilnije pljuskove s grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada. Dnevna temperatura će biti između 31 i 37°C.

Da se sutra očekuje vrhunac prvog vala vrućine ovog ljeta potvrdio je i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić, te najavio nevrijeme.

"Nagli prekid vrućine obilježit će izražena hladna fronta sa sjeverozapada s kojom će nažalost biti i lokalno izraženijih nevremena na sjeveru i sjeveroistoku Bosne u petak navečer, no nadati se i bez veće materijalne štete s obzirom na vrlo izražene parametre nestabilnosti - heličnost, potencijalnu vrtložnost, snažnu silu uzgona te snažnu toplotnu energiju pri podlozi", naveo je Sladi.

Narandžasti meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod aktivirao je narandžasti meteoalarm zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom te lokalno mogućom i pojavom grada, na širem području Bosne. Upozorenje se odnosi na period od 23. juna u 18:00h do 04:00 sati, 24. juna. Uz obilnije pljuskove može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom, praćeno jakim udarima vjetra.

U preporukama WMO (Svjetske meteorološke organizacije se navodi kako su u ovakvim uvjetima moguća plavljenja imovine i saobraćajnih mreža, kao i poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.

"Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode", navode iz WMO.

Temperatura pada za 10 stepeni

Naglu temperaturnu promjenu, prema riječima Sladića, svi ćemo osjetiti "u subotu za 10 do 15 °C hladnije u odnosu na petak u većem dijelu Bosne, dok na jugu Hercegovine je ona slabije izražena - za oko 5 °C niže vrijednosti u odnosu na kraj radne sedmice gdje će ostati vrlo toplo pa i vruće."

FHMZ za subotu, 24. juna najavljuje mogućnost pljuskova i grmljavine prije podne u Bosni. Na jugu i istoku Hercegovine lokalnih pljuskova može biti i u drugom dijelu dana. U nedjelju, 25. juna u Hercegovini će biti sunčano, u Bosni s umjerenom oblačnosti. Puhat će umjeren sjeverac.

Najviša dnevna temperatura tokom vikenda će se kretati uglavnom između 19 i 24°C, na jugu do 28°C.


Tagovi

Promjena vremena Kiša Toplotni val Vrućina Pljuskovi Meteoalarm


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.