Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 17.07.2023. 11:00

Novi toplotni val ugrozit će mahunarke, soju, suncokret i kukuruz

Kratko osvježenje stiže sredinom sedmice, no, ne zadugo. I narednog vikenda će btii pakleno vruće.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 152
  • 18
  • 0

U većem dijelu Bosne i Hercegovine do 19. jula na snazi je crveni meteoalarm. Upozorenje se odnosi na period između 12 i 18 sati. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 34 i 40°C.

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa", stoji u preporukama Svjetske meteorološke organizacije.

Osvježenje u srijedu

Većim dijelom sedmice pred nama, u Bosni i Hercegovini će preovladavati stabilno i sunčano vrijeme, uz natprosječne temperature zraka, koje će iz dana u dan postepeno rasti.

Prema prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 15 do 21, u Hercegovini do 25 °C, maksimalne dnevne od 30 do 35, na sjeveru zemlje i u južnim područjima do 39 °C. U srijedu, 19. jula, izgledno je kratkotrajno, prolazno pogoršanje, kiša i pljuskovi u sjevernoj, centralnoj i istočnoj Bosni. Lokalni pljuskovi mogući su i narednog dana u Bosni, nakon čega se ponovo očekuju stabilne i sunčane vremenske prilike. Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti i pored ove promjene.

U dane narednog vikenda, u unutrašnjosti će maksimalne vrijednosti gotovo posvuda dostizati od 32 do 35 °C, u dolini Neretve, na krajnjem jugu zemlje, zatim na sjeveru, u Posavini, Semberiji i dijelu sjeveroistočne Bosne, moguće su maksimalne dnevne temperature iznad 38 °C.

Toplotni val i manjak padavina u narednom periodu ugrozit će sve jare kulture, mahunarke, potom soju, suncokret i kukuruz. Od ozimina, pšenica u zapadnoj Bosni, na visinama između 750 i 900 metara prolazi završne faze zriobe u povoljnijim uslovima i kvalitet zrna trebao bi biti zadovoljavajući. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je biti oprezniji zbog velikih vrućina i visokih vrijednosti UV indeksa.

Prognoza po danima

U utorak, 18.07.2023., sunčano vrijeme, u Bosni uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C.

U srijedu, 19.07.2023., veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano i vruće. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Jači pljuskovi su najizgledniji tokom noći na četvrtak u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

U četvrtak, 20.07.2023., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jači pljuskovi se očekuju u jutarnjim satima, s tim što slabijih lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U petak, 21.07.2023., u Bosni umjerena naoblaka. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 21 do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje od 34 do 37°C.


Tagovi

Agroprognoza Sunčano Vrućine Toplotni val Usjevi Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.