Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 05.07.2023. 10:00

Nastavlja se nestabilan period: Oprezno u njivama

Promjenljivo i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom još danas i sutra.

Foto: R.Vojnović/Meteoalarm
  • 128
  • 10
  • 0

Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje danas su mogući prolazni lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, zbog čega je za veći dio Bosne i Hercegovine aktiviran narandžasti meteoalarm. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom pa je neophodan oprez posebno u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni.

Udar groma usmrtio stado ovaca na ispaši

U regijama Bihaća, Sarajeva i Tuzle grmljavina je moguća u periodu od 13 do 19 sati, dok se na podrčju Banjaluke očekuje od 14 do 18 sati. Pljuskovi za grmljavinom će regije Foče, Prijedora, Višegrada  zahvatiti između 15 i 19 sati.

Stanje usjeva i nasada

Sunčano i toplo vrijeme u proteklom periodu obezbjedilo je povoljnije uslove za zrenje i berbu pristiglog voća i povrća, kao i početak žetve ječma i pšenice u pojedinim područjima. Vremenski uslovi sa čestim padavinama koji su vladali u fazi cvjetanja i nalivanja zrna pšenice i ječma, doveli su do infekcija klasova fuzarijumom. Zaraženi klasovi su slamasti, blijede boje, a zrna na takvim klasovima su štura.

Pored šteta koje se odnose na smanjenje prinosa i kvaliteta zrna, posebni značaj ovog patogena ogleda se u njegovoj sposobnosti da na oboljelim zrnima sintetiše mikotoksine, veoma štetne po zdravlje ljudi i životinja.

Kod voćarskih kultura u zasadima bresaka i nektarina se uočavaju plodovi sa simptomima truleži. U zasadima jabuke, kruške i dunje registrovana je i pojava simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća. Takođe, pregledom pojedinih zasada vinove loze uočeno je prisustvo simptoma plamenjače i crne truleži vinove loze.

U pogledu biljnih štetočina u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca, a u zasadima bresaka i nektarina je u toku polaganje jaja druge generacije smotavca, a započelo je i piljenje larvi.

U narednim danima

Promjenljivo i dalje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom očekuje se i sutra, 6. jula. Najviše sunčanog vremena i bez padavina na jugu zemlje. U petak, 7. jula, oblačnije će biti u centralnim i istočnim područjima gdje rijetko može pasti malo kiše od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U ostatku zemlje mala do umjerena oblačno.

Prvog dana vikenda, u subotu, 8. jula, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dnevne temperature zraka uglavnom će se kretati između 26 i 30, na jugu zemlje do 32 stepena.


Tagovi

Agroprognoza Kiša Grmljavina Pljuskovi Sunčano Oblačno Stanje usjeva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.