Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 27.05.2024. 10:30

Kad u maju mnogo sijeva, mudri seljak neka pjeva

"Daždi maj - blago nam, suhi maj - teško nam", govorili su naši preci, pa još prognozirali da ako u maju puno grmi, nadat se rodnoj godini.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 345
  • 73
  • 0

Nastavlja se period nestabilnog vremena u Bosni i Hercegovini i tokom ove sedmice. No, ako je vjerovati narodnim prognozama, kiša u maju znači samo jedno - bit će rodna godina. 

"Daždimaj - blago nam, suhi maj - teško nam", govorili su naši preci, pa još prognozirali da ako u maju puno grmi, nadat se rodnoj godini.

Prema zvaničnoj agroprognozi, umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme obilježit će ponedjeljak, 27. maj. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Padavine se ne očekuju na sjeveroistoku Bosne, ali i u centralnim područjima i na jugu. 

Kratka stabilizacija sredinom sedmice

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, većim dijelom sedmicepred nama, u Bosni i Hercegovini zadržat će se trend promjenljivog vremena, sa svakodnevnim smjenama sunčanih i kišnih perioda. Utorak, 28. maj, će proteći sa pljuskovima širom zemlje, a dan kasnije sa najmanje padavina na sjeveru.

Od sredine sedmice slijedi djelimična stabilizacija i u dane narednog vikenda ponovo promjenljivo, sa nešto više padavina u Krajini, u odnosu na ostatak zemlje.

Temperaturni režim neće se značajnije mijenjati. Minimalne vrijednosti kretaće se od 10 do 16 u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C. Krajem sedmice malo toplija jutra. Danju od 18 do 22 °C u centralnim područjima, u Hercegovini i Posavini od 24 do 26 °C.

Preovladavat će povoljne agroklimatske prilike za rast i razvoj kultura. Padavine će svakodnevno ometati rad na otvorenom. Neophodno je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite usjeva, s obzirom da će smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovati napadima biljnih bolesti i štetočina.

Prognoza po danima

U utorak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Padavine se ne prognoziraju na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom očekuje se u srijedu, 29. maja. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 stepeni.

U četvrtak, 30. maja, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni.

*Dažd - arh. ekspr. jez. knjiž. kiša, pljusak


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Padavine Kiša Nevrijeme Napadi štetočina Biljne bolesti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.