Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 02.05.2023. 10:30

Dosta kiše i u maju - slijedi stabilizacija, pa pogoršanje vremena

Do srijede su svakodnevno posvuda moguće povremene slabije padavine, pretežno pljuskovitog karaktera.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 154
  • 9
  • 0

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Intenzivnije padavine se očekuju u južnim i jugozapadnim područjima.

Poslije podne i krajem dana, padavine će oslabiti, a ponegdje i prestati. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 13 do 19, na jugu do 22 stepena.

Temperaturni režim i stanje vlažnosti

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ove sedmice u Bosni i Hercegovini preovladavat će promjenljive vremenske prilike, sa smjenama vedrijih i kišnih perioda. Do srijede, 3.maja, svakodnevno su posvuda moguće povremene slabije padavine, pretežno pljuskovitog karaktera. Potom slijedi par stabilnijih dana, sa više vedrine i dužim sunčanim intervalima, a sa narednim vikendom ponovo je izgledno pogoršanje koje će se sa zapada proširiti na cijelu zemlju i biti praćeno povećanom naoblakom i umjerenim količinama padavina.

Minimalne jutarnje temperature kretat će se od 6 do 9 u unutrašnjosti, na sjeveru u Posavini i na jugu u dolini Neretve od 10 do 12°C. Od četvrtka, 4. maja, jutra malo hladnija, uslijed vedrijih noći, krajem sedmice na planinama i visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne moguća je pojava kratkotrajnog mraza pri tlu, slabijeg intenziteta. Maksimalne dnevne temperature zraka većinom između 16 i 20 °C, na sjeveru Bosne i u Hercegovini do 23 °C. Naredni vikend svježije, pod uticajem prognoziranih padavina.

Obavijest za voćare: Koje voćke preventivno zaštititi?

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta sjetvenih radova, pri tome će povremene padavine ometati izlazak u polje. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetočina. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite kultura.

Prognoza po danima

 

Sutra u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom. Ponegdje su uz kišu mogući i pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni.

U četvrtak, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u centralnim i istočnim područjima uz nešto više oblaka može pasti i malo kiše. U večernjim satima razvedravanje. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni.

U petak,  umjereno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 15, a dnevna od 16 do 22 stepena.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Sunčano Promjenjivo Sjetva Biljne bolesti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]