Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.05.2019. 16:00

Dolazi juni, temperature padaju?

Prognozirane vremenske prilike pogodovat će razvoju biljnih bolesti. Padavine će popraviti zalihe vode u tlu, ali će i usporavati provođenje aktuelnih poljskih radova.

Foto: Pixabay/MadebyNastia
  • 278
  • 24
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, do sredine naredne sedmice u Bosni i Hercegovini će preovladavati nestabilno vrijeme praćeno svakodnevnim padavinama. Temperature će biti umjerene, maksimalne dnevne će dostizati od 16 do 20 °C. 

Od ponedjeljka 27.05. do srijede 29.05., u Hercegovini su izgledne veće količine padavina u odnosu na ostatak zemlje, u četvrtak 30.05. više padavina se očekuje u sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni. Sa približavanjem vikenda uslijedit će nešto stabilniji period, ali i dalje uz mogućnost razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima i pojavu pljuskova, mjestimično praćenih grmljavinskim nevremenom. Početkom narednog mjeseca temperature zraka će opasti, pri tome će jutra biti osjetno svježija

Prognozirane vremenske prilike pogodovat će razvoju biljnih bolesti. Padavine će popraviti zalihe vode u tlu, ali će i usporavati provođenje aktuelnih poljskih radova. 

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina u Hercegovini. U Bosni lokalno pljuskovi ili slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

U BiH u srijedu pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Najmanje padavina se očekuje na području centralne i istočne Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

U četvrtak u čitavoj zemlji pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab. U Bosni vjetar prije podne mijenja smjer sa juga na sjever i sjeverozapad, a u Hercegovini vjetar mijenja smjer poslije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C.

Oblačno sa kišom i pljuskovima u čitavoj zemlji i u petak. Padavine se ne prognoziraju za zapad i sjeverozapad Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. U centralnim i istočnim područjima najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 16°C. U ostatku zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Padavine Pad temperature Kiiša Biljne bolesti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.