Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.03.2023. 10:30

Dobre zalihe vlage u zemljištu, slijedi rast temperature

U narednom periodu planirajte obavljanje predviđenih poljskih radova.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 135
  • 16
  • 0

Temperature zemljišta u zoni korijenovog sistema ozimih usjeva se kreću oko prosječnih vrijednosti, tako da za sada nisu ispunjeni uslovi za pokretanje vegetacije, navedeno je u ovosedmičnom Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Vremenske prilike u prošloj sedmici odgovarale su svim prezimljujućim poljoprivrednim kulturama.

Zahvaljujući dospjelim padavinama, zaliha vlage u zemljištu je dobra, što je značajno za početak narednog vegetacionog perioda. Povoljni uslovi u prethodnom periodu doveli su do povećanja biljnih štetočina, kao što su: mala repičina pipa u usjevima uljane repice, a što se tiče voćarskih kultura kod kruške primijećen je imago obične kruškine buhe i položena jaja.

U narednom periodu planirajte obavljanje predviđenih poljskih radova, kao što su: rezidba, đubrenje, obrada zemljišta, prihranjivanje ozimih usjeva, zimsko prskanje i zaštita u voćnjacima i vinogradima, kao i drugih aktuelnih poljoprivrednih radova.

Kako pripremiti baštu, voćnjak i dvorište za novu sezonu?

Prema prognozi RHMZ-a od četvrtka će preovladavati promjenljivo oblačno sa sunčanim periodima i porast dnevne temperature vazduha.
Jutarnja temperatura u višim krajevima imat će vrijednosti od -6 do 0, u nižim od 0 do 3,na jugu do 9, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 1 do 10 u višim, u nižim predjelima od 3 do 10, na jugu Hercegovine do 15 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Snijeg Vlažnost zemljišta Poljski radovi RHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.