Pretraga tekstova
U narednom periodu planirajte obavljanje predviđenih poljskih radova.
Temperature zemljišta u zoni korijenovog sistema ozimih usjeva se kreću oko prosječnih vrijednosti, tako da za sada nisu ispunjeni uslovi za pokretanje vegetacije, navedeno je u ovosedmičnom Agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Vremenske prilike u prošloj sedmici odgovarale su svim prezimljujućim poljoprivrednim kulturama.
Zahvaljujući dospjelim padavinama, zaliha vlage u zemljištu je dobra, što je značajno za početak narednog vegetacionog perioda. Povoljni uslovi u prethodnom periodu doveli su do povećanja biljnih štetočina, kao što su: mala repičina pipa u usjevima uljane repice, a što se tiče voćarskih kultura kod kruške primijećen je imago obične kruškine buhe i položena jaja.
U narednom periodu planirajte obavljanje predviđenih poljskih radova, kao što su: rezidba, đubrenje, obrada zemljišta, prihranjivanje ozimih usjeva, zimsko prskanje i zaštita u voćnjacima i vinogradima, kao i drugih aktuelnih poljoprivrednih radova.
Prema prognozi RHMZ-a od četvrtka će preovladavati promjenljivo oblačno sa sunčanim periodima i porast dnevne temperature vazduha.
Jutarnja temperatura u višim krajevima imat će vrijednosti od -6 do 0, u nižim od 0 do 3,na jugu do 9, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 1 do 10 u višim, u nižim predjelima od 3 do 10, na jugu Hercegovine do 15 stepeni.
Tagovi
Agroprognoza Vrijeme Snijeg Vlažnost zemljišta Poljski radovi RHMZ
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)