Pretraga tekstova
Za kvalitetnu sjetvu proljetnih usjeva i ravnomjerno klijanje i nicanje dobro će doći veće količine padavina.
Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavat će do kraja sedmice. Temperatura zraka će biti ispod prosjeka za ovo doba godine, a u višim područjima izvjestan je i mraz.
Minimalne temperature zraka varirat će između 0°C i 6°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 10°C. Najviše dnevne u Bosni između 2°C i 8°C, na jugu zemlje do 15°C. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko - 4°C.
Snijeg ne bi trebao izazvati veću štetu na poljoprivrednim usjevima i zasadima. Međutim, problem bi mogao stvoriti mraz. Ipak, s obzirom na nepredvidivost kada je riječ o vremenskom kolebanju, procjene eventualnih šteta znat će se tek kada se stabilizuje vrijeme.
U ponedjeljak, 22. aprila u centralnim područjima zemlje zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom, a od utoraka, 23. aprila, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz, a maksimalne dnevne temperature će biti u porastu.
Toplo vrijeme tokom protekle sedmice odgovaralo je za intenzivniju pojavu insekata. U zasadima jabuka prisutne su odrasle jedinki crvene voćne grinje i položena jaja ove štetočine, a u zasadima šljiva registrovani su ulovi odraslih jedinki žute i crne šljivine ose. Kod kruške primijećena je ljetna generacija kruškine buhe.
Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne rđe pšenice i žute rđe pšenice i mrežaste pjegavosti ječma.
U usjevima šećerne repe, koji se nalaze u različitim fazama klijanja i nicanja, kada su osjetljivi na napad štetočina uočeno je prisustvo imaga obične repine pipe i sive kukuruzne pipe.
Temperature obradivog zemljišta u sjetvenom sloju su dostigle vrijednosti koje su povoljne za sjetvu glavnih proljetnih ratarskih usjeva kukuruza, suncokreta i soje čiji su optimalni sjetveni rokovi počeli.
Tokom prošle sedmice nije bilo padavina. U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima zemljišta ima zimske rezerve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju zemljišta znatno manje vlage. Za kvalitetnu sjetvu proljetnih usjeva i ravnomjerno klijanje i nicanje dobro će doći veće količine padavina.
Tagovi
Agroprognoza Vrijeme Snijeg Kiša Vlaga zemljišta Poljoprivredni usjevi Nasadi
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi