Pretraga tekstova
Znate li da cvjetovi zove sadrže antioksidanse, vitamin C, imaju antivirusna svojstva, umirujuće djelovanje, a mogu potaknuti i probavni sustav
Ove nam je godine sve uranilo za dva, tri tjedna. Pa tako ponegdje već cvate zova što treba iskoristiti prije nego dođu kiše ili vjetar otpuše pelud s njezinih cvjetića.
Cvjetovi zove sadrže antioksidanse, vitamin C, imaju antivirusna svojstva, umirujuće djelovanje, a mogu potaknuti i probavni sustav. Da biste iskoristili njezine dobrobiti, evo tri savjeta kako ih pripremiti.
1. Zova u jelima
Cvjetovi se mogu koristiti u jelima radi poboljšanja okusa i arome. Dodaju se kolačima, keksima, od njih se može pripremiti sladoled tako da se njima aromatizira šećer. Vrlo je dekoratinva na tortama. Mogu se i pohati, za što se koristi nešto gušća smjesa za palačinke.
2. Čaj od zove
Ovaj čaj je vrlo ljekovit. Pije se radi ublažavanja simptoma prehlade, gripe, kašlja i upaljenog grla. Potiče znojenje i čisti organizam od toksina. Cvjetove nakon što ste ih ubrali, odvojite od glavne stabljike te ostavite da se suše na prozračnom i suhom mjestu, ali ne direktno na suncu. Nekoliko puta ih preokrenite kako bi se osušili sa svih strana. Kada su potpuno suhi, spremite ih u staklenku ili papirnatu vrećicu.
3. Sirup
Od cvjetova zove se najčešće pravi sirup kojega onda dalje koristimo za sok, koktele ili dodajemo kremama za kolače.
Za sirup vam je potrebno:
- 30 cvjetova zove promjera 12-15 cm
- 3 kg šećera
- 3 l vode
- 3 limuna
- 3 dkg limunske kiseline (ili više, ako volite kiselije)
U vodi razmutite limunsku kiselinu, dodajte limun narezan na kriške te cvjetove. Potopite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Povremeno promiješajte.
Tekućinu procijedite kroz cjediljku na koju ste stavili gazu. Dodajte šećer, dobro promiješajte da se rastopi i ostavite još 24 sata uz povremeno miješanje.
Nakon toga sirup pretočite u čiste, sterilizirane boce, dobro ih začepite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Što vi pravite od zove? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Cvijet bazge Sirup od bazge Čaj od bazge Pohana bazga Kako se koristi Bazga u jelima
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Kad uzmeš los i neprovjeren supstrat , očekuj ovo! Ne štedite na supstratu
P.s. Na kraju se sve moralo presaditi u novi supstrat