Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 30.12.2018. 18:00

Voćne rakije sve veći brend Srpske, a i sve je više registrovanih proizvođača

Dok su u Srpskoj poznate šljivovica, jabukovača, viljamovka, ali i druge voćne rakije, u Hercegovini, pored brojnih i kvalitetnih vina, proizvode ništa manje kvalitetnu rakiju lozu.

Foto: Pixabay/32gustavsson
  • 338
  • 19
  • 0

Dok su u Srpskoj poznate šljivovica, jabukovača, viljamovka, ali i druge voćne rakije, u Hercegovini, pored brojnih i kvalitetnih vina, proizvode ništa manje kvalitetnu rakiju lozu. Posljednjih godina sve je više registrovanih proizvođača.

"Loza je dosta tražena u Trebinju, dosta je pije lokalno stanovništvo, a samim dolaskom turista i ljudi iz drugih krajeva naše države i susjednih država, naša loza sve je više tražena i u nekim drugim dijelovima Srpske, Srbije i Crne Gore", rekao je Božidar Sekulović, proizvođač loze iz Trebinja.

Kvalitetno voće dolazi i iz majevičkog kraja, što proizvođači iz Posavine koriste i proizvode daleko poznatu šljivovicu, piše rtrs.

Važnost kvalitetnog voća za kvalitetnu rakiju

U majevičkom kraju radi se dobro poznata šljivovica. Jedan od proizvođača, Vlado Stokić iz Brčkog, istaknuo je: "To područje je neprikosnoveno za proizvodnju kvalitetnog voća za dobijanje kvalitetene rakije kojoj je neophodna sirovina i tako smo mi u jednoj povoljnoj poziciji da možemo proizvoditi rakiju visokog kvaliteta".

Brane Radanović iz Prijedora proizvodi voćne rakije pa kaže da ko jednom proba njegovu zlatnu rakiju, uvijek joj se vrati: "Naša rakija da bi bila zlatna i da bi bila posebna u odnosu na druge je izdvojena po tome što se drži u hrastovim buradima. Da bi odležala, treba najmanje godinu dana da bi iz hrastovog bureta uzela sve što ima u njemu, tanine, mekoću i finoću ukusa".

Republika Srpska ima poznate brendove, među njima su i voćne rakije, kažu u Privrednoj komori.

"Kada je Prijedor u pitanju, Gazdina rakija je brend koji se izvozi na više kontinenata i nagrađivan je višestruko na međunarodnim sajmovima", ističe Dijana Đaković,rukovodilac kancelarije Privredne komore Prijedor.

I dok zemlja priprema plodove, u kasnoj jeseni aktivni su veseli strojevi širom Srpske. Dok se kapljica slijeva niz boce i kazane, rakija grije tuđe zagrljaje jer sa njom se, na ovim prostorima, rađa i umire. Sve to ovjekovječe zlatne medalje brenda Republike Srpske, koji je spreman za svjetsko tržište.


Tagovi

Rakija Proizvodnja Šljivovica Voćna rakija

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !