Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izum
  • 08.05.2021. 12:00

U filteru opuška sjeme - iz sjemena biljka?

Nebjeljena celuloza brzo se resorbuje, te se ovi filteri razgrade za šest mjeseci, a u njih su stavili sjemena biljaka.

Foto: SŠ "Dušan Trivunac Dragoš"
  • 865
  • 383
  • 0

Konzumiranje cigareta očigledno se ne može spriječiti, a štetnost, ne samo po zdravlje ljudi već i po životnu sredinu je ogromna. Međutim, bar bi se tom zagađenju moglo stati na put ako pitate učenike srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš" iz Svrljiga, u susjednoj Srbiji. Za tu tvrdnju imaju i dokaz - osmislili su biorazgradivi filter za cigarete kojim bi se loš uticaj od opušaka po okoliš mogao znatno smanjiti.

U okviru učeničke kompanije "Biofilter" osmislili su ovaj izum pod sloganom "Ne uništavaj, ozeleni". Odlično su se predstavili na Regionalnom tamičenju, te se plasirali na nacionalno. Iako su veoma ponosni i srećni zbog dobrog plasmana, glavni cilj im je ipak, mnogo viši - smanjiti zagađenost na minimum.

Nebjeljena celuloza

U septembru prošle godine su iz tog razloga i došli na ideju da kreiraju nešto što bi im u tome pomoglo i tako došli do pomenutog filtera koji je sastavljen od nebjeljene celuloze.

"Nailazili smo na veliki broj opušaka i htjeli smo da učinimo nešto što bi moglo da smanji tu štetnost koju izazivaju. Nebjeljena celuloza brzo se resorbuje, te se ovi filteri razgrade za šest mjeseci, a u njih smo stavili sjemena biljaka koje izrastu poslije svega nekoliko dana", objašnjava učenica drugog razreda, Anđela Nikolić.

Filteri se razgrade za šest mjeseci, a iz njih izraste biljka

Konkretno koristili su sjemena djeteline koja je izrasla za dva dana, zatim trave čije je nicanje bilo u pet dana, chia sjemenki za tri do četiri dana, dok je bosiljku trebalo nešto više vremena.

"Izrasle su nam sve biljke. To funkcioniše tako što se opušak baci u zemlju, usjev uz pomoć vlage počinje da klija i tako izraste na primjer djetelina ili nešto drugo, a ovaj filter služi kao rezervoar vode dok u potpunosti ne nestane."

Sjeme koje ne smeta pri pušenju

Sjeme su nabavljali u poljoprivrednim apotekama, a filter probali prvobitno da naprave sami. Kasnije su poručili i iz jedne inostrane kompanije koja se bavi njihovom proizvodnjom, te uporedili i uvidjeli da su gotovo isti.

"Obični opušci se sastoje od plastičnog otpada i štete kulturama koje su posijane u prečniku od 15 cm, smanjuju njihov rast za 25 odsto, a masu korjena za 60 odsto. Ovakav izum mogao bi to da smanji, a mi smo stavljali biljke sa sitnim sjemenkama kako ne bi smetalo pri pušenju, ali i da bi lakše stalo", dodaje ova učenica.

Nakon nicanja trave, djeteline ili bilo koje druge vrste, nije neophodno veliko održavanje, napominje Nikolićeva.

A kako do potrošača?

Da bi bilo koji patent zaista dobio mogućnost za primjenu, trebalo bi doći do tržišta i konzumenata, te im je u pravljenju biznis i marketing plana značajno pomogao profesor ekonomske grupe predmeta u pomenutoj srednjoj školi, Milan Nikolić.

"Oni su obavili glavni dio posla, a ja sam samo mentor koji im daje vjetar u leđa, pomaže u svim segmentima, najviše u pisanju biznis plana, predstavljanja proizvoda tako da bude prihvatljiv i pronalaženja ciljne grupe potrošača", navodi profesor Nikolić.

U filterima se nalazi sjeme deteline, bosiljka, trave

Na svoje učenike je ponosan, a napominje da ovo nije prvi put da se đaci ove škole ističu kao pravi izumitelji. A ukoliko njihov eksperiment zaživi, planeta bi mogla dobiti mnogo čistiju i zeleniju životnu sredinu.


Tagovi

Izum Srednja škola Opušci Filteri cigarete Sjemena biljaka


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]