Na puno toga treba paziti kod planiranja sjetve i sadnje u visokim gredicama. Evo nekoliko preporuka što u njima uzgajati
Uzdignute gredice idealne su za one koji žele pri ruci imati povrće za svakodnevnu upotrebu. Lakše ih je održavati jer nema sagibanja do zemlje kod plijevljenja trave, okopavanja, branja plodova.
Moglo bi se reći da će u njima uspješno rasti sve što možete zamisliti, no ipak, postoji povrće kojemu se ipak daje prednost.
Povišene gredice idealne su za sve vrste salata, od onih u glavicama poput puterice, kristalke do matovilca i rikole. Također, u njima su neizostavni špinat i blitva kojima možete podrezivati veće listove, bez branja cijele biljke. Lisnati kelj i raštika su također dobar izbor, ali pazite gdje ćete ih smjestiti jer oni idu u visinu pa da ne bi zasjenili drugo povrće u gredici. Naravno, u njih možete posaditi i kupus i običan kelj, no ostavite im dovoljno mjesta za formiranje glavica.
Kod uzgoja paradajza u povišenim gredicama pazite na izbor sorti. One koje idu u visinu trebat će potporu, a u slučaju da ih nećete vezati, trebaju prostor na kojem će se poleći. Paprike također trebaju mjesta i zraka kao i dosta hranjiva pa oko ove dvije vrste povrća posijte nešto što neće zahtijevati veću površinu ili pak malčirajte zemlju.
Najbolji izbor su niske sorte mahuna, a ako se odlučite za visoke, trebat će vam kolci. Računajte na to da mahune trebati i pobrati. Možete ih sijati u kućicama ili redovima, a najbolje se slažu s lisnatim i korijenastim povrćem, paradajzom, krastavcima dok ih u blizini luka i češnjaka izbjegavajte.
Krastavci mogu predstavljati živi malč, a možete ih uzgajati i vertikalno, podignute na mrežu. Pazite da u tom slučaju ne zasjenjuju druge biljke, ali i na to da im je potrebno puno vode i hranjiva. Kada je riječ o tikvicama, birajte one koje ne razvijaju lozu nego grm, poput običnih zelenih, bijelih i okruglih. Na primjer, patišon i butternut tikvice nisu najbolji izbor jer će se njihova loza širiti i izvan gredice. I njima je potrebno dosta vode i hranjiva.
Rotkvice ne zauzimaju puno mjesta i jedne su od prvog povrća koje možemo sijati u proljeće dok rotkvama treba više mjesta, i za korijen i za lišće. Računajte na to i da cvekla zahtijeva više prostora, a mrkva i peršun rahlu zemlju u kojoj će se moći pravilno razvijati, bez račvanja korijena.
U gredici svakako nešto prostora dajte crvenom luku i češnjaku, posebno onome koji se bere kao mladi. U slučaju da želite glavice, tada im morate osigurati više prostora i hranjiva.
Evo šest vrsta povrća za sjetvu i sadnju na otvorenom u februaru
Bosiljak, kadulja, menta, ružmarin, origano samo su neke vrste začinskog bilja koje možete uzgajati na ovaj način. Rezidbom ćete formirati njihov grm i prilagođavati ih ostalima. Imajte na umu da su sve navedene osim bosiljka višegodišnje pa kada ih sadite, pazite da to nije tik uz rub.
Osim navedenih vrsta, u gredice preporučamo posaditi jagode i svakako cvijeće poput nevena i kadifice koje će štititi biljke od raznih štenika, a istovremeno privlačiti oprašivače.
Tagovi
Autorica