Pretraga tekstova
Oplemenite okus dodatkom čokolade, začina, aromom dima, drugog voća
Nema do pekmeza od šljiva, složit ćete se. Samo voće i možda šećer, sastojci su potrebni da bismo u njemu uživali čitavu zimu. No, sigurno vam se nije jednom dogodilo da ukućani izbjegavaju palačinke s ovim pekmezom, ili ga namazati na hljeb. Reći će da im se dojeo, da je dosadan.
Ove godine ga pokušajte oplemeniti dodatnim okusom.
Čokolada je odličan izbor, a u kombinaciji sa šljivama daje miris i okus poznate slastice Medeno srce. Dakle, uobičajeno kuhajte pekmez, a pred kraj dodajte čokoladu za kuhanje. Kada se rastopi, dobro promiješajte da se sve sjedini te sipajte u teglice po uobičajenom postupku. A ako dodate malo narančine korice ili ekstrakta, "vući će" na jaffu. Ova će kombinacija jako dobro "podnijeti" i malo ruma. Njega stavite na samom kraju kuhanja.
Cimet, đumbir, klinčići, narančina korica - začini su koje vežemo za zimsko razdoblje. Jedne sam godine pravila pekmez od šljiva u kojeg sam dodala cimeta i malo narančine korice. Zvali smo ga božićni, a odlično je pasao u palačinkama, kolačima s jabukama ili tek namazan na kruh. Koricu koristite od neprskane naranče ili koristite kupovnu, suhu koricu. Začine i koricu dodajte 20-ak minuta prije kraja. Osim navedenih, možete koristiti i anis, kardamon i slične.
Jabuke se također odlično slažu sa šljivama, posebno kiselkaste sorte koje će dati svježu notu. Dakle, upotrijebite Granny Smith, Idared i slične. No, ako imate bilo koje druge jabuke koje želite iskoristiti na ovaj način, bit će itekako dobre. Dodatak limunovog soka i korice dat će pekmezu svježinu.
Pekmez od šljiva s aromom dima bit će odličan dodatak raznim sirevima, pečenju ili jelima s roštilja. Ovdje vam je potreban tekući dim koji je jako koncentriran pa budite oprezni s količinama. Uobičajen omjer je 6 ml na 100 grama jela u koje se stavlja. U ovoj će kombinaciji jako dobro odgovarati burbon šećer.
Slatke bijele šljive će se jako dobro slagati s aromatičnim breskvama ili pak kajsijama.
Zato dajte mašti na volju. Kombinirajte različite sastojke, a ako već imate iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta - kakav pekmez vi najčešće pravite i jedete.
Tagovi
Pekmez od šljiva Kombinacije TOP 5 Slaganje okusa Tekući dim Šljive i čokolada
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒 Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani. Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poz... Više [+]
Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒
Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani.
Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poznato po iznimnoj kvaliteti, što potvrđuju i zlatne plakete.
Foto: sestra Dajana Dujmović