Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklaža drveta
  • 29.12.2022. 18:00

Top 10 ideja - kako iskoristiti Božićno drvo nakon praznika?

Poslije praznika možemo iskoristiti drvo na različite načine.

Foto: Depositphotos/fotos123
  • 90
  • 21
  • 0

Kada prođu praznici ostaje pitanje šta da uradite s drvetom koje ste ukrašavali i koje je doprinijelo blagdanskoj atmosferi. Postoje mnogobrojni načini kako ga možemo iskoristiti. U krajnjem slučaju može poslužiti za ogrjev, no prije nego se na to odlučite razmislite jer je svaki njegov dio iskoristiv - deblo, grane, grančice i iglice.

Deset je načina ponovne upotrebe Božićnog drveta:

1. Živo drvo s korijenom u saksiji možete posaditi u dvorište ili pokloniti nekome.

2. U slučaju da imate odsječen primjerak bez korijena njegove grane iskoristite za prekrivanje staza u cvijetnjaku ili bašti, za prekrivanje povrtnih gredica i malčiranje. Pomoći će u sprečavanju stvaranja blatnjavih staza i spriječiti rast korova. Za to će biti najefikasniji sloj od 15 cm, koji omogućava cirkulaciju vazduha i vode i dovodi do etioliranja mladih izniklih korovskih biljaka. Kada grančice koristite za prekrivanje gredica i malčiranje biće dovoljan sloj od 2,5 do 5 cm. Uz pomoć drobilice granja možete dobiti kvalitetan malč. Poznato je da četinari blago snižavaju ph reakciju zemljišta i zbog toga će biti najbolje da ih upotrijebite za malčiranje biljnih vrsta koje vole kiselije zemljište poput borovnica.

3. Iskoristite ga za pripremu komposta. U ovom dijelu godine otpad iz kuhinje je potrebno pomiješati sa smeđom organskom masom. Drvo izrežete na manje komade i ostavite na gomili dok ne otpadnu iglice. Suhe grane koje se lako lome su odlične za dodavanje u kompostnu gomilu.

4. Može biti odlična zaštita od glodara. Grančice četinara svojim iglicama predstavljaju prepreku za glodare. Potrebno ih je postaviti na mjesta kuda glodari ulaze u objekte. Iglice okrenite prema smjeru odakle dolaze štetočine.

5. Drvo se može iskoristiti za privlačenje ptica. Postavi se u dvorište i na njega objese hranilice i kućice. Takođe, za ptice koje držimo u stanovima i kućama mogu se napraviti zanimljivi stalci na kojima se mogu odmarati i penjati.

5. Od dijelova drveta kada otpadnu iglice mogu se napraviti penjalice i grebalice za mačke.

6. Grane bez iglica mogu poslužiti kao potpore za sobne biljke, a veće grane i stablo kao oslonac za biljke koje uzgajamo u bašti.

7. Izrežite manje komade od debljih grana i uvaljate ih u maslac, a zatim u razne sjemenke i dobićete odličnu hranilicu za ptice koju možete objesiti u dvorištu.

8. Iglice iskoristite za pravljenje mirisnih vrećica i svijeća.

9. Isijecite drvo da napravite različite upotrebne predmete. Deblo se može isjeći na kolutove koji će biti odlični podmetači za čaše i šolje. Dodatno ih ukrašavamo oslikavanjem ili dekupažom. Razne su mogućnosti. Pravljenje držača za ključeve, privjesaka, kućica za ptice, ukrasnih figura, podmetača za obuću, ograde za cvijeće i povrće, merdevine za puzavice, čak i nakit.

10. Ako imate šporet na drva iskoristite ga za grijanje.


Tagovi

Božićno drvce Reciklaža drveta Iglice Malč Drvo četinara


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.