Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje hrane
  • 12.06.2022. 15:00

Sušenje ribe na tri načina - hladno, polutoplo i toplo

Dužina procesa zavisi od veličine ribe i komada, a osušena ima jedinstvenu aromu i okus

Foto: Depositphotos/wideonet
  • 74
  • 20
  • 0

Nakon što smo objasnili kako obaviti obradu i soljenje ribe, evo savjeta i o sušenju kojega možemo sami uraditi kod kuće bilo da se cijeli proces odvija u objektu, posebnim uređajima ili priručnim sušnicama. U zavisnosti od temperature razlikujmo: hladno, polutoplo i toplo sušenje.

Hladno sušenje

Razlikujemo hladno sušenje na vazduhu i hladno dimljenje. Kod sušenja hladnim vazduhom njegova temperatura ne treba da prelazi 40ºC, a najbolje je ako se proces odvija na temperaturi od 5 do 10ºC. Na ovakav način se najčešće suše nemasne vrste, kao što su oslić ili bakalar. Ljeti se sušenje obavlja u hladu s većim strujanjem zraka ili u posebnim sušarama.

Dužina procesa zavisi od veličine ribe, da li smo je solili ili ne. Obično traje od dva do tri mjeseca.

Konzervisanje ribe: Kako obaviti obradu i soljenje?

Drugi način je hladno dimljenje kada se pripremljena riba podvrgava djelovanju dima čija se temperatura kreće od 16 do 40ºC. Problem kod ovog načina je što traje duže i traži dosta prostora kako bi se obezbijedili idealni uslovi tokom procesa, posebno temperatura dima.  Osušena na ove načine u frižideru se čuva do tri mjeseca.

Polutoplo sušenje

Kod ove metode najčešće se radi o dimljenju pri čemu se temperatura kreće od 50 do 60ºC. Riba se obavezno usoli i ostavi da odleži sljedećih 12 do 18h u zavisnosti od krupnoće. U tom periodu otpustiće višak vode. Nakon toga vodom speremo višak soli i spremna je za sušenje. Proces traje oko 10 h i za to vrijem se miješaju dim i vazduh.

Postupak je nešto zahtjevniji zbog potrebe održavanja određene temperature. Nije za ljude koji po prvi put žele da osuše ribu. Prednost je što ona ima izuzetan okus.

Osušena riba ima jedinstvenu aromu i okus (Foto: Depositphotos/mila103)

Vruće sušenje

Topli zrak treba imati temperaturu iznad 100ºC, a sušenje se odvija u posebno izgrađenim komorama. Najčešće se suše nemasne vrste uz kratkotrajno odležavanje usoljene ribe, od 6 do 12h. Poslije spiranja soli i cijeđenja pripremljeni komadi se izlažu temperaturi od 120 do 140ºC i zatim se ona smanjuje. Dužina sušenja zavisi od debljine komada. Vrelo dimljenje je kratkotrajno izlaganje od 2 do 4h dimu koji ima temperaturu od 65 do 85ºC.

Za sve načine sušenja je zajedničko da presoljena riba zahtjeva nižu temperaturu dimljenja, odnosno sušenja.

Kako prepoznati dobro osušenu ribu?

Kada smo dobro osušili ribu ona ima prijatnu aromu dima, zlatne je boje, meso je elastično, a na presjeku je sivo-ružičaste boje.

Loše osušena ima miris na trulež, pljesnive, bjeličaste ili sivo-zelene naslage na površini i u unutrašnjosti kada se radi o cijeloj ribi. Na dodir je klizava, muljasta. Takva nije za konzumaciju.

Topla osušena se na sobnoj temperaturi može očuvati najviše tri dana.


Tagovi

Riba Sušenje ribe Dimljenje ribe Dimljena riba Konzervisanje ribe Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.