Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari zanati
  • 30.03.2024. 10:30

Starinski slatkiši prkose svjetskim receptima: Jednostavno se prave

Ko se još ne sjeća šarenih bombona na saborima, vašarima i teferičima, na tezgama oko kojih su se okupljala djeca čekajući da im roditelji kupe ove poslastice jer za druge nisu ni znali.

Foto: Marijana Simanić
  • 144
  • 19
  • 0

Poslastičarstvo kao stari zanat polako jenjava. Samo još ponegdje se može osjetiti miris nekadašnjih lizala, bombona, a pogotovo liciderskih srca. Vlasnica jedne od posljednjih poslastičarnica iz Užica u susjednoj Srbiji, Stana Vukomanović, podijelila je s nama recepte za pravljenje ovih šarenih slatkiša. 

Starije generacije ih posebno pamte, jer za druge nisu ni znali. U sjećanju mnogih ostala su šarena lizala, uvijeni štapići, bombone koje su se iz posebnih nagetih tegli vadile specijalnim lopaticama kao i liciderska srca sa obaveznim parčetom ogledala u sredini.

Njeguju stare zanate

Stanina radnja je uvrštena u kategoriju starih zanata i oslobođena nekih opštinskih poreza, a nama je otkrila recepte proizvoda koje vrijeme nije pregazilo. Medenjaci su, kako kaže, jedan od proizvoda koji pamte sve generacije.

"Recept je jednostavan. Treba ujutru prokuvati šećer i zakuvati tijesto, pustiti ga da se ohladi da bi se moglo mijesiti. U tijesto se dodaju još sastojci med, sredstva za narastanje, cimet i limunska kiselina koja kolaču daje dugovječnost i mekoću. Kad se ispeku stavljaju se u najlonske folije i tako izlažu na tezgama i pijacama", objašnjava Vukomanivećeva.

Sve je jestivo

Na sličan način se spremaju i liciderska srca za koja se koriste isti sastojci te prehrambene boje raličitih nijansi kako bi proizvod bio i za oko privlačniji. Za oblikovanje se koriste specijalni kalupi u obliku srca i suše se na posebnim daskama. To tijesto, odnosno srce od njega, suši se više dana da bi bilo čvrsto, a ne kao medenjak koji se odmah pakuje u kesu.

"Sve što vidite na mojoj tezgi je jestivo, a pažnju privlače njihove boje i oblici. Interes za naše kandirane jabuke nikad nije prestao, a lično sam ih i ja zapamtila kao dijete kad su mi ih roditelji kupovali", priča ova vrijedna domaćica.

Objašnjava da se za njih kuva smjesa kao i za bombone i onda se jabuka kandira: "Za to se koriste svježe jabuke i to one koje nemaju nikakvih fleka jer ih onda kandir ne može da drži. Kad ih umočiš u tu smjesu staviš ih na sto da se ohlade i kad budu hladne pakuju se u kese. Obavezno se nasade na drvenu dršku i tako se i izlažu na tezgama i jedu."

Ne pada popularnost

U vremenu najezde slatkiša raznih vrsta sa svjetskim receptima, začuđujuće je kako šarene tezge privlače kupce. Stana kaže kako mnoge njene mušterije ne kupuju liciderska srca, medenjake, kandirane jabuke i bombone da bi ih jeli, već ih koriste kao suvenir i uspomenu na neko prošlo vrijeme.

Ogledalce "must have"

Nije znala da odgovori zašto se u licidersko srce ugrađuje komadić ogledala, ali je rekla da izrađuje i ona "glat", koja se takođe rado kupuju. Ova poslastičarka, kao i njeni prethodnici, prati kalendar sajmova, vašara, proslava i drugih svetkovima i prilika kad se okuplja veliki broj ljudi i na tezgi nudi svoje proizvode.

Kaže da je recept za neke od njih poklonila jednoj gospođi u Brčkom koja je uspješno nastavila da radi ovaj prastari zanat, što nju posebno raduje.  Poštujući narodnu tradiciju, Udruženje građana "Era" iz Užica je prije nekoliko godina osnovalo Međunarodni festival folklora koji se, osim u tom gradu, održava i na Zlatiboru i Višegradu. Festival nosi naziv "Licidersko srce", a na njemu učestvuju dječiji folklorni ansambli iz cijelog svijeta. I na tom festivalu se mogu kupiti liciderska srca kao suveniri.


Tagovi

Stari zanati Stana Vukomanović Poslastičarstvo Užice Licidersko srce UG Era Kandirano voće


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.