Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parena torta
  • 16.12.2023. 16:30
  • Pavlovac, Vranje

Starinska parena torta: Iako dugo može da stoji, brzo se pojede

Mnogi pamte kako su je u slast jeli kada bi im onako zapakovana u kartonsku kutiju zajedno sa ostalim ponudama stizala od kuće na adresu gde su stanovali kao studenti.

Starinska parena torta: Iako dugo može da stoji, brzo se pojede
Foto: Gordana Nastić
  • 242
  • 38
  • 0

Kad god u kuhinji mlade domaćice Ivane Jovanović iz sela Pavlovac kod Vranja u Srbiji, zamiriše starinska parena torta njene starije ukućane obavezno vrati u djetinjstvo kada su je krišom jeli zajedno sa vanilicama. U njihovo vrijeme ovi kolači su se obavezno spremali za velike vjerske i državne praznike, a uz njih se dočekivala i Nova godina. Mnogi i danas pamte kako su je u slast jeli kada bi im onako zapakovana u kartonsku kutiju zajedno sa ostalim ponudama stigla od kuće na adresu gdje su stanovali kao studenti.

Iako ova torta može dugo da stoji ona se rijetko kada duže zadrži na tanjiru u porodici Jovanović zato što je njeni ukućani naprosto obožavaju. Otuda ih naša domaćica veoma često počasti ovim slatkišom zato što se brzo pravi i zato što može da se napravi od namirnica koje su se zatekle u kući.

Potrebni sastojci

Za pripremanje ovog slatkog delikatesa ona uvijek upotrijebi sedam jaja, dvije čaše šećera, 400 grama griza, 400 grama brašna, dva peciva, 400 ml mlijeka, 400 ml zejtina i 200 grama mljevenih oraha. Jaja, prema njenim riječima, najprije treba umutiti sa isto toliko kašika šećera, a potom postepeno i lagano, dodavati mlijeko, pecivo, griz, prosijano brašno, mljevene orahe i zejtin.

Ivana pravi slatkiš koji se krišom jeo

Naša sagovornica ističe da prilikom pravljenja patišpanja za ovu tortu ne mora da se stavi količina šećera koja stoji u receptu, tako da umjesto dvije čaše može da se sipa čaša i po i da on opet na kraju ispadne ukusan. To se isto odnosi i na količinu mljevenih oraha koja može da se smanji samo na 100 grama, ali i da se u isto vrijeme doda i 100 grama kokosa. Sve ove sastojke na kraju treba lagno promiješati kašikom kako bi se oni sjedinili. To mora da se radi laganim pokretima da umućena smjesa ne bi splasla. Brašno koje se sipa u ovu masu također treba prosijati kroz sito zato što će se ono tek tada lakše sjediniti sa pecivom i izbjeći pojava grudvica u umućenom tijestu.

Korisni savjeti

Ovako umućenu masu potom treba sipati u podmazan pleh i staviti u zagrijanu rernu da se peče pošto se odozgo lijepo poravna kašikom sa svih strana.

"Prilikom pečenja rernu treba otvoriti tek kada se umućeni patišpanj zapeče u plehu. Tada ga treba okrenuti kako bi se sve strane podjednako ispekle. Nikako prije toga jer će se na taj način onemogućiti tijestu da naraste", kaže Jovanović i savjetuje da treba čačkalicom provjeriti da li je patišpanj pečen prije nego što se izvadi iz rerne.

Zalivena šerbetom i posuta orasima

"Ako ona poslije vađenja iz testa koje se peče ostane suha to je znak da je patišpanj pečen, ali ako na njoj ostanu mrvice to znači da treba još malo da se peče."

Čim izvadi iz rerne ispečeni patišpanj naša sagovornica ga ostavi da se hladi sve dok vrh na površini ne bude čvrst na dodir. Za to vrijeme ona u omanjoj šerpi napravi šerbet od tri čaše šećera i četiri vode. Kada se ovi sastojci sjedine, a masa proključa - to je znak da je ona gotova i da njome treba odmah da prelije ohlađeni patišpanj i da tom prilikom mora da vodi računa da svaki dio bude jednako preliven ovom tečnošću. Preko ovako prelivene torte zatim treba posuti mljevene orahe po želji i ostaviti je da se ohladi.


Tagovi

Parena torta Recept Ivana Jovanović Šerbet Mleveni orasi Pečenje patišpanja Torta sa orasima


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.