Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hugelkultur uzgoj
  • 22.03.2020. 18:00

Šta su Hugelkultur gredice i kako ih napraviti?

Ovaj prirodni oblik vrtlarstva postao je popularan zbog svoje prilagođenosti prirodi, male potrebe za održavanjem i općeg pristupa permakulturnom vrtlarstvu.

Foto: Facebook/Udruga Ospera
  • 989
  • 112
  • 0

Hugelkultur u slobodnom prijevodu s njemačkog jezika bi značilo kultivirano brdo, a što najbolje opisuje i izgled takvog uzgoja. Ovo je stoljetna metoda uzgoja na povišenim gredicama koja je nastala na zapadu, a usvojili su je ljubitelji premakulture i vlasnici problematičnih terena i zemljišta. 

Odličan je način za sakupljanje i recikliranje svih drvenastih materijala i organskog otpada oko vrta. Ovaj prirodni oblik vrtlarstva postao je popularan zbog svoje prilagođenosti prirodi, male potrebe za održavanjem i općeg pristupa permakulturnom vrtlarstvu.

Tri osnovna sastojka za izgradnju - drvo, tlo i malč

Koristeći drvo zajedno s drugim prirodnim materijalima, ove povišene gredice posebno su korisne za one koji žive u šumovitim predjelima ili njihovoj blizini. Za ovaj uzgoj potrebna su tri osnovna sastojka kako bi se stvorilo plodno okruženje za vrtlarstvo, a to su: drvo, tlo i malč.  

Prvi korak u izgradnji je kopanje kanala. Naime, treba iskopati jarak dubine oko 30 cm, a širina i dužina nisu bitne. Sve zavisi od želja i mogućnosti, ali treba imati na umu količinu materijala koja će se morati dodati kako bi se postigla odgovarajuća visina. Preporučuju se što strmije gredice jer imaju veću površinu za sadnju i smanjuju zbijanje tla te nagib između 65 i 80°.

Kako napraviti uzdignute gredice?

Drugi i najvažniji dio je dodavanje drvenih materijala poput krupnog  granja, komada drveta ili manjih trupaca radi formiranja jezgre gredice. Nakon toga na njih se dodaju organski materijali poput pokošene trave, lišća, slame, stajnjaka, malča, čak i kartona, a to bi trebalo biti nagomilano od 4 do 6 cm iznad granja. Na kraju se na sve doda kompost ili kvalitetnija zemlja.  

Prve godine preporučuje se sadnja zahtjevnijih biljaka

Na uzdignutim gredicama se može uzgajati širok spektar usjeva. U prvoj godini se preporučuje saditi i sijati zahtjevnije usjeve, prema hranjivima, kao što su bundeve, krastavci, kupus, paradajz, kukuruz, celer ili krompir. Nakon njih, na gredice se siju manje zahtjevne biljke poput graha, graška ili jagoda.

Na brdo se preporučuje sijati i crvena djetelina kako bi poboljšala količinu azota u tlu.

Čuva vodu, povećava uzgojnu površinu i poboljšava tlo

Kako piše gardensall, "hugelkultur" uzgoj čuva vodu, povećava površinu za uzgoj i poboljšava uzgojni medij, a samim time i prinos uspijeva svake godine.

Prednosti ovog vrta su mnogobrojne. Jedna od njih je i to da nema komplikovane mehanizovane obrade tla već se ona vrši ručnim alatima što ovakav način proizvodnje čini isplativijim. Takođe je bolje zadržavanje vlage pa je i zalijevanje rjeđe, a u nekim klimatskim uslovima zalijevanje nije uopće potrebno. Dobro zadržava temperaturu i plodnost, a gubici hranjivih materija su svedeni na minimum. Ovaj način uzgoja je značajan i po tome što se povaćava proizvodna površina što je značajno u povrtarstvu i proizvodnji ljekovitog bilja.


Tagovi

Hugelkultur uzgoj Povišene gredice Permakultura Povrće Ljekovito bilje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.