• Agrohobi
  • 21.11.2019. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Slavica Radovanović: Nisam ni pomišljala da ću ići po sajmovima i prodavati vlastite proizvode

Slavica Radovanović kaže da svi njeni sapuni u sebi sadrže hladnocijeđena organska biljna i eterična ulja te minerale Mrtvog mora. Svi sapuni su prevenstveno namjenjeni za hidrataciju kože te je ne isušuju.

Foto: Snježana Karić
  • 144
  • 37
  • 0

Slavica Radovanović iz Gradiške svojim vještim rukama već godinu dana izrađuje veganske sapune raznih oblika, mirisa i boja koji sve više privlače pažnju građana.

Iako je u proteklih par godina izrada sapuna, nakita, prirodne kozmetike i slično, postao trend u Bosni i Hercegovini, ono po čemu je Slavica postala prepoznatljiva jeste po tome što njeni prizvodi sadrže so i blato iz Mrtvog mora, što koži daje minerale i istovremeno je njeguje i hidrira.

Organska ulja i so Mrtvog mora

Slavica u izjavi za Agroklub kaže da prije godinu dana nije ni pomišljala da će ići po sajmovima i prodavati vlastite proizvode. Ideja je prvobitno bila da napravi nešto za svoju porodicu što je zdravo i što štiti kožu, te je istovremeno hrani i hidrira.

"Pitala sam neke osobe, dopisivala se sa njima i tražila savjete od čega da počnem. Onda su mi jedni prijatelji iz Prijedora pomogli da napravim prve korake. Zatim sam odlučila prošle godine da odem u Beograd. Upisala sam na hemijskom fakultetu kurs kod profesora Zorana Vujičića za izradu sapuna. Uspješno sam prošla tu školu i dobila sertifikat na koji sam posebno ponosna", prisjeća se Slavica.

Ističe da je to bilo u septembru prošle godine, te je odmah po povratku u Gradišku napravila nekoliko vrsta sapuna koje je odnijela na Institut za javno zdravstvo u Banjaluci gdje su ispitani i dobili sertifikat da su organski proizvodi.

Slavica ističe da svi njeni sapuni u sebi sadrže hladnocijeđena organska biljna i eterična ulja te minerale Mrtvog mora. Svi sapuni su prevenstveno namjenjeni za hidrataciju kože te je ne isušuju.

Svi sapuni su prevenstveno namjenjeni za hidrataciju kože

"Većina od nas pati sa suhom kožom pa sam vodila računa da napravim sapune koji će je hidrirati. Ono što je zanimljivo jeste što su svi sapuni sadrže so iz Mrtvog mora, što znači da na kožu direktno nanosimo minerale", pojašnjava Slavica.

Blato Mrtvog mora za piling i detoksikaciju

Posebno je ponosna na sapun sa blatom iz Mrtvog mora koji je namjenjen za piling i detoksikaciju. Pored blata Mrtvog mora, Slavica za ovaj sapun koristi i biljna ulja masline, kokosa, palme, ricinusa i badema, te parfemsko ulje đumbira.

S obzirom na to da mnogi građani imaju problema sa kožom, Slavica je napravila nešto i za njih. Njen favorit je sapun "aloe vera", koji je baziran na kokosovom i maslinovom ulju, te u sebi sadrži ekstrakte aloe vere, aloe vera gel i mirisnu notu aloe soft. Među njenim sapunima našli smo i jedan pod nazivom "something special", odnosno "nešto posebno", koji je takođe namijenjen onima sa problematičnom kožom, posebno sklonoj aknama, ali i seboreji. Riječ je o sapunu sa aktivnim ugljenom.

"Odlučila sam se, takođe, da ću praviti sapun i za svako godišnje doba. Za jesen sam napravila "smell of autumn", odnosno u prevodu "miris jeseni" u koji sam ukombinovala četiri vrste mirisa, a akcenat je na ulju avokada. Među mojim omiljenim sapunima je i "touch of almonds" ili "dodir badema" za koji koristim organsko bademovo mlijeko", otkriva nam Slavica.

Slavica Radovanović: Za izradu jednog sapuna nekada treba i deset sedmica

Ona ističe da joj proizvodnja sapuna trenutno dođe kao hobi, jer od prodaje ne može zaraditi neki ogroman novac, već su prihodi od prodaje dodatak kućnom budžetu. Osim na sajmovima, svoje proizvode prodaje i kod kuće, te već sada ima stalne mušterije. Slavica ističe da izrada sapuna nije teška ali zahtijeva strpljenje.

"Kada uđete malo u taj ritam i kada se dobro orgnizujete onda to ide", kaže Slavica sa smješkom.

Pojašnjava da za izradu jednog sapuna treba nekoliko sati. Slavica ističe da ne radi sve vrste sapuna istovremeno već jednu po jednu. Nakon što izradi jedan sapun, potrebno je da prođe saponifikaciju, odnosno da sazrijeva 24 sata u kalupu.

"Nakon toga se vadi, reže i suši. Koliko vremena treba za sušenje, to zavisi od sadržaja sapuna. Sušenje tako traje do četiri, pa i do deset sedmica. Dakle, ne možete da napravite sapun pa da ga koristite odmah ili nakon jedne sedmicu. To je proces koji traje, ali se isplati jer kada ga koristite znate da činite uslugu svojoj koži", ističe Slavica.

Hrana za dušu i kožu

Osim sapuna, Slavica u svojoj maloj kućnoj radionici pravi i dezodoranse u stiku, cvjetne vodice smilja, lavande i ruža, te čvrsti buter za tijelo koji je spoj kakao butera, shea maslaca, kokosovog ulja i organskog pčelinjeg voska. Riječ je o buteru koji hrani kožu, vraća joj sjaj i elastičnost te hidrira.

Tu su i cvjetne vodice smilja, lavande i ruža

Slavica kaže da je buter najbolje koristiti odmah nakon tuširanja tako što se namaže na još vlažnu kožu koja ga odmah upije, pa koža ostane sjajna, glatka i mirišljava. Ono što ga čini posebnim jeste to što je odličan kod opekotina od sunca u šta se porodica Radovanović i sama uvjerila.

Slavica nam za kraj poručuje da se možda od ovog posla ne može mnogo zarađivati jer su sastojci koje stavlja u sapune i druge proizvode potpuno prirodni i dosta je dugotrajno i skupo da se svaki sastojak nabavi ili proizvede, ali da nikada ne bi odustala od svog hobija jer joj hrani dušu i kožu.


Fotoprilog


Tagovi

Slavica Radovanovic Veganski Sapuni Organska Kozmetika Mrtvo more Blato Gradiška


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.