Pretraga tekstova
Kako bi popularizovali i svojim građanima približili kuhinju i obroke spravljene od proizvoda koji nose zaštićenu oznaku geografskog porijekla (ZOI), EU je pokrenula putovanje Evropom u kojem ne morate napustiti svoju kuhinju.
Zaljubljenici u putovanja, isprobavanje tradicionalnih specijaliteta zemalja koje posjećuju, ograničeni su posljednjih mjeseci zbog pandemije koronavirusa. Kako bi popularizovali i svojim građanima približili kuhinju i obroke spravljene od proizvoda koji nose zaštićenu oznaku geografskog porijekla (ZOI), EU je pokrenula putovanje Evropom u kojem ne morate napustiti svoju kuhinju.
"Evropa je prepuna tradicije i geografskih raznolikosti koje čine bogatu kulinarsku kulturu. Hrana i piće rezultat su poštovanja poljoprivrednih standarda i procesa. Sastojke koje koristimo u inspirativnim receptima, nose oznaku geografskog porijekla", poručuju na stranicama Evropske komisije gdje kontinuirano objavljuju niz recepeta uz videa i detaljna objašnjenja kako pripremiti koje jelo.
Pored toga, uz svako uputstvo stoji pojašnjenje zašto baš taj proizvod nosi ZOI.
Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost
Tako možete naučiti kako pripremiti mariniranu bijelu ribu u estonskoj votki, cikoriju u šunki Jambon d’Ardenne koja potiče iz Belgije, paprike punjene aromatičnim ovčijm sirom Telemea de Sibiu koji dolazi iz Rumunije.
Tu su i poslastice poput energetskih kuglica od poljskih sušenih i dimljenih šljiva ili popularni keksići makroni nadahnuti slatkišem koju na našem području nazivamo rahatlokum, a dolaze sa Kipra. Za one koji vole zasitnije kolače, tu je onaj pripremljen od palente i narandže sa španskim maslinovim uljem koje nosi oznaku Montes de Toledo.
Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode
Do sada je objavljeno 14 recepata, od čak 474 proizvoda koji nose ovu oznaku, a pratiti ih možete na ovom linku ili na FB stranici EU Food & Farming.
Tagovi
Evropska kuhinja Zaštićena oznaka Oznaka porijkla PGI Recepti
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte