• Ruže i sir
  • 13.06.2019. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Petrovo Polje, Trebinje

Profesorica u penziji pravi 'sir vitalnosti' i uzgaja 500 sadnica ruža

Danas ne bih mogla zamisliti svoj život bez jednog i drugog, jer se odmah ujutro kad ustanem nadišem mirisa ruža i uživam u pogledu na njih, a onda pomuzem svoje dvije krave pa malo sirim sir, malo radim u ružičnjaku, a sve pokreće ljubav prema prirodi, priča Ljubica Miladinović.

Foto: Nezavisne
  • 146
  • 31
  • 0

Ljubica Miladinović iz Petrovog Polja kod Trebinja penzionisana je profesorica biologije i hemije te medicinska sestra koja danas ima najveći ružičnjak na prostoru istočnog dijela Hercegovine. On broji 500 sadnica različitih vrsta ruža. Osim toga, Ljubica proizvodi i sir iz surutke kojega je nazvala "sir za vitalnost". Radi se o jedinstvenom, nemasnom proteinskom siru čiji recept potječe iz Crne Gore, a ona ga je tokom vremena sama usavršila. 

Sve je, kaže, dolazilo spontano, kada se rodnom gradu vratila zbog ratnih dešavanja, pa od nekoliko ruža koje je počela uzgajati proširila ružičnjak na 500 stabala, a sa majkom je počela i praviti sir.

Prvo se nadiše mirisa ruža pa se "baci" na sir

"Danas ne bih mogla zamisliti svoj život bez jednog i drugog, jer se odmah ujutro kad ustanem nadišem mirisa ruža i uživam u pogledu na njih, a onda pomuzem svoje dvije krave pa malo sirim sir, malo radim u ružičnjaku, a sve pokreće ljubav prema prirodi", priča Ljubica za Nezavisne.

Kako se ružičnjak širio, odlučila je prodavati ruže, a tu su čajavice, puzavice, buketuše koje ne kupuju samo Trebinjci, nego vikendom i Dubrovčani i Novljani. Uz ruže, ovi su kupci prepoznali i njezin sir kojega prodaje i na kućnom pragu

Od 10 litara surutke dobije 300 grama sira

Uz sir za vitalnost, pravi i mladi, dimljeni, suvi i prosušeni sir. Ipak, jedinstvena je po neobičnoj tehnologiji pravljenja sira iz surutke iz koje je već ocijedila sirac, tako što surutku ponovo proključa i ohladi, pa tada iz nje na površinu isplivaju čisti proteini.

Za ovaj je proizvod potrebno dosta vremena i strpljenja, jer od 10 litara surutke dobije svega oko 300 grama sira, pa se proces ponovi nekoliko puta i dobije sir za mazanje, koji je naročito zdrav i najsličniji je kajmaku.

Najdraže joj je raditi aranžmane za svadbe 

Kada je riječ o ružama, Ljubica kaže kako ih ljudi često nose na groblje, ali najdraže joj je kada je pozvana napraviti cvjetne aranžmane za svadbe jer tada može dati mašti na volju. Prodaje i sadnice koje sa svim svim potrebnim deklaracijama nabavlja iz inostranstva, trudeći se da to budu dobre, otporne i ispitane sorte kako se kupci ne bi razočarali, a i ona im u vezi s tim može dati dobre i provjerene savjete. 

U svom radu Ljubica puno eksperimentiše, no ipak, kaže da nikada nije eksperimentisala s kombinacijama sira i ruže jer se sadnice moraju hemijski tretirati i koristi ih isključivo za ukras. 


Tagovi

Sir Uzgoj ruža Ljubica Miladinović Sir od surutke Sir za vitalnost Sadnice ruže


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi