Pretraga tekstova
Na početku je važno neprekidno miješati kako bi se slanina krenula topiti, a ne da se zalijepi na dno i zagori. Kada se dolijeva mlijeko?
Za topljenje masti i pripremu čvaraka potrebno je pripremiti svježu slaninu i salo koji se sijeku na takozvane kaiševe i odvoje od kože što se radi dobro naoštrenim noževima.
Uobičajeno je da se sijeku na kockice. Njihova veličina se kreće od 2x2 cm sve do 5x5 cm, ovisno kako volite. Važno je da sve budu iste veličine kako bi se ravnomjerno topile. Krupni komadi daju masnije i gumaste čvarke, dok sitniji daju hrskavije. Optimalna veličina je oko 3 cm. Za pripremanje 1 kg čvaraka biće vam potrebno oko 6 kg slanine.
Topljenje se obavlja u kazanu, a manje količine možemo topiti u šerpi u domaćinstvu. Na dno se stavlja nepuna čaša vode ili manja količina stare masti. Kada stavimo vodu možemo očekivati da će tokom topljenja doći do prskanja pa budite jako oprezni.
Kazan se ne puni do vrha, potpuno. Napuni se nešto malo više od polovine. Kuhanje se obavlja na umjerenoj temperaturi. Na početku je važno neprekidno miješati kako bi se slanina krenula topiti, a ne da se zalijepi na dno i zagori. Drvenom kašikom se struže dno posude. Vatra se mora stalno održavati, ali ne smije biti prejaka niti preslaba.
Mast se topi dok ne postane bistra, a čvarci moraju biti rumeni. Gotovi su kad su zlatnožute boje i isplivaju na površinu. Posuda se skida s vatre, a čvarci se vade i cijede kroz presu te se tako oslobađaju viška masti.
Tečna mast se cijedi i ulijeva u posude kako bi se na dno spustio talog. Zatim se preruči u posebne kante koje ostavimo otklopljene dok se mast u njoj ne stegne i postane bijela. Čuvamo na hladnom mjestu koje se može provjetravati.
Jedan dio gurmana je protiv dodavanja mlijeka u čvarke i smatraju da ih je nakon cijeđenja najbolje samo ohladiti i ne soliti da ostanu hrskavi.
Drugi dio ističe prednosti dodavanja mlijeka, a to je zlatno-žuta boja i hrskavost. Svako domaćinstvo ima svoj recept.
Jedni mlijeko dodaju na početku topljenja slanine, drugi kad se mast pojavi na površini, dok treći mlijeko doliju kad mast počne da se pjeni.
Najsigurnije je kada se ono dolijeva polako, uz stalno miješanje, dok je slanina još uvijek bijela, a mast počne izlaziti na površinu. Naime, pri dodavanju u mast koja pjeni dolazi do prskanja i može biti opasno. Treba biti obazriv na količinu, jer previše mlijeka daje tamne čvarke, a premalo je uzrok blijedih, bijelih čvaraka. Uobičajeno je da se na 10 kg narezanih kockica dodaje 1 dl mlijeka.
Tagovi
Topljenje masti Čvarci Dodavanje mlijeka Mlijeko u čvarke Izrada čvaraka
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393... Više [+]
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu
Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393 korisnika od čega 346 fizičkih i 47 pravnih lica. Fizičkim licima isplaćeno je 290 546 maraka, a pravnim licima 204 186 KM.
Ovo je po prvi put od kako Općina Bugojno iz Budžeta isplaćuje poljoprivredne poticaje, da to uradi u cijelom iznosu i prije proljetne sjetve, što je veliki iskorak za poljoprivredne proizvođače, kojima je sada lakše planirati svoje aktivnosti na imanjima kojima gazduju.
Foto: Bugojno Danas
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina. Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina.
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇 Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇