Riječ je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature
Po ovim vrućinama rijetko koja salata uspijeva. Njeni tanki i meki listovi brzo stradaju od visokih vrijednosti temperatura, pa čak i kod ljetnih sorti.
Zato se priroda pobrinula da imamo zdravog i zelenog bilja i tokom ljeta. Istina, vrijeme je obilja paradajza, paprike, krastavaca i drugog svježeg povrća, no oni koji najviše vole zeleno, sada mogu uživati u portulaku (Portulaca oleracea), znanom i kao tušt.
Riječ je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature. Može rasti na gotovo bilo kojem tlu, uključujući pjeskovita i siromašna. Zahtijeva minimalno održavanje, a jednom kada se ukorijeni, poput ovoga moga s naslovne slike, samostatlno će se širiti i rasti.
Stoga treba biti oprezan i paziti da ne preuzme vrt. Najbolja kontrola je berba i konzumacija.
Iako se često smatra korovom, portulak je vrlo zdrav, a njegova konzumacija može blagotvorno djelovati na ljudski organizam.
Bogat je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, C i E te mineralima kao što su magnezij, kalcij i kalij. Također sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.
Zahvaljujući visokim nivoima omega-3 masnih kiselina, portulak može pomoći u smanjenju upala u tijelu.
U našoj ga kući najčešće dodajemo svježeg u salate ili guste juhe. Naime, mladi listovi i stabljike, mogu se napraviti samostalno kao salata, uz dodatak soli, ulja i octa ili dodati drugom svježem povrću. Imaju blago kiselkast i osvježavajući okus.
Također, mogu se kuhati, prijati, dodati juhama, varivima pa čak i pržiti u dubokom ulju. Zbog svoje "mesnatosti", njegova tekstura ostaje hrskava i nakon termičke obrade.
U nekim kulturama portulak čak i kisele.
Portulak sadrži oksalate, poput špinata, blitve, cikle, repe i sl., spojeve koji mogu pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osoba koje su sklone toj pojavi.
Zato bi ga osobe koje imaju probleme s bubrezima trebale konzumirati umjereno.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica