Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 30.08.2018. 11:00

Počelo spremanje zimnice na veliko - tržnice prepune kvalitetnog povrća po povoljnim cijenama

Ove godine se s pripremom zimnice krenulo ranije nego prethodnih godina, a sada su cijene pristupačne i izbor povrća je veći, kažu prodavci sa tržnica.

Foto: Bigstockphoto/Aleksandar Todorovic
  • 283
  • 18
  • 0

Mnoge domaćice u RS već su zavrnule rukave i prionule na posao pravljenja zimnice; od kiselih krastavaca, ajvara, miješane salate, pekmeza, džemova...

Prodavci na tržnicama kažu kako je potražnja za povrćem posljednjih dana u porastu i očekuju još veću navalu kupaca u narednom periodu. Prodavci savjetuju domaćicama da požure po sastojke kojima će napuniti tegle, jer bi uskoro moglo doći do poskupljenja.

Ove godine zimnica se počela praviti ranije nego inače

Kako nam je rekla jedna banjalučka prodavačica povrća na veliko, ove godine se s pripremom zimnice krenulo ranije nego prethodnih godina.

"Sada su cijene pristupačne, kilogram paprika babura košta 1,30 KM, pa ne čudi što su domaćice krenule s kupovinom dvadeset dana ranije", ističe ona. Dodaje da ima mnogo onih koji su riješili da iskoriste ove niže cijene, a zimnica, kako kaže, može da se sprema bez obzira na visoku temperaturu, naročito oni koji imaju hladne podrume, pišu Nezavisne.

"Kada prođu pripreme djece za školu, više se kupuje za zimnicu. Međutim, s obzirom na to da tada povrće već polako prolazi, i cijene će biti veće", ističe ona.

Cijena je trenutno niska, a i kvalitet je dobar

Iako sezona zimnice još  nije u punom jeku, prodavac Mirko Ostojić kaže da je zadovoljan prodajom.

"Mnoge domaćice ne žele da štede na sastojcima pa se sve vrste povrća dobro prodaju, paprike, krastavac, luk...", priča on i dodaje da su cijene niže, ali da je kvalitet povrća bolji u odnosu na kraj septembra i početak oktobra pa pretpostavlja da je upravo i to mamac za kupca.

Ankica Janković: Sada je veći izbor kvalitetnijeg povrća

Ankica Janković, koju smo zatekli na pijaci, ističe da je uveliko počela da priprema zimnicu, tako da je već napravila džem od šljiva, ali i od breskve.

"Ovih dana planiram da pravim ajvar, jer su cijene paprika pristupačne. Bolje je da sada napravim, nego u septembru, kada cijena kilograma paprika prelazi i dvije KM", kazala je Jankovićeva i dodala da u ovom periodu ima veći izbor kvalitetnijeg povrća.

Iz Udruženja potrošača ističu da ne čudi što su se domaćice već odlučile na pripremu zimnice.

"Potrošači u ovom periodu imaju veći izbor robe. Sada su kvalitetniji i paprike i paradajz, a i cijene su daleko manje nego što će to biti u narednom periodu", kazala je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" iz Prijedora.

Autor: Dajana Miljić/nezavisne.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Zimnica Cijene Kiseli krastavci Pekmez