Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba u Derventi
  • 01.01.2024. 13:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Od ukrasnih koka do vrsnih golubova koji koštaju i 100 eura

Izložba u Derventi bila je posvećena posebnim rasama golubova komoronskog i bačkog preletača i turskog mardina.

Foto: Slobodan Živanić
  • 118
  • 54
  • 0

Više od 400 golubova i posebnih vrsta kokoški predstavljeno je na nedavnoj spciijalnoj izložbi u Derventi, koju je organiziralo Društvo za odgoj i zaštitu sitnih životinja "Hobi". 

Na izložbi su svoje mjesto našle patuljaste kokoške koknikine, njih 15, među kojima i nekoliko šampionskih primjera. One se tretiraju kao ukrasna perad

"Perad se razvrstava u nekoliko kategorija. Imamo ove kokoške, ćurke, plovna perad, fazani i drugo. Svaka od ovih rasa ima svoj standard i na svakom ocjenjivanju se gleda oblik, nošenje, dužina kljuna, vratna zavjesa, oblik repa, baš svaki detalj“, kaže sudija Velibor Trivičević iz Prnjavora.

Golubovi dominirali

Na ovoj međunarodnoj manifestaciji je učestvovalo 30 izlagača, a izložba je bila posvećena posebnim rasama golubova komoronskog i bačkog preletača kao i turskog mardina.

Bosanska džudža bi do godine mogla dobiti međunarodno priznanje

"Dervenaćani uzgajaju različite vrsta golubova, ali su na ovom području posebno istaknuti kvalitetni komoronski prevrtači, inače prepoznati kod ljubitelja golubova i u regionu. Njih je teško uzgajati i za to je potrebno mnogo znanja i tek kad se stekne dosta iskustva može se posvetiti i ovoj rasi", kaže Milovan Martić, predsjednik Udruženja "Hobi", inače predsjednik Sportsko društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja i na nivou Republike Srpske.

Ljepotan pozirao na izložbi

Komoronski preletač karakterističan je za Derventu, a oko 150 eksponata ima Martić. Traži mnogo znanja i ne može ga svako držati. "Mnogi su pokušavali da uzgajaju ovog goluba, ali nisu uspijeli. Sada su ovi golubovi samo ukrasni i imaju cijenu veću, a danas su ovdje primjeri od 500 do 100 eura”, istakao je Martić.

Komoronski preletač je posebno karakterističan za ovo podneblje. Vladimir Kovačić iz Sremske Mitrovice kaže da se u Derventi i okolini uzgajaju veoma lijepi primjerci kakve ne sreće u Srbiji i Mađarskoj gdje često sudi na ovakvim takmičenjima.

"Porijeklo mu je iz Mađarske, ali su ga na našim područjima uredili. Upravo je najviše ovih golubova u Derventi i moram reći da su najkvalitetniji. Ovako lijepih primjeraka nema ni u Mađarskoj, jer su sudim i tamo. To je golub koji se rijetko izlaže i kod nas u Srbiji ih jako malo ima", kaže Kovačić, te dodaje da  je upravo zato stigao u Derventu da vidi kakav su napredak ostvarili, gdje je bio i prije 12 godina.

Ističe i kako je ova rasa postala rijetka, jer više nije takmičar, nego sam izložbeni golub.

"Kod njega se sve mjeri. Glava, oči, kljun, kapa, držanje figure, leđa, krila, boja i noge. Sve se to ocjenjuje", kazao je sudija iz Srbije.

Dervenćanin Muhamed Zlatarević izložio je 15 eksponata, a golubarstvom se bavi od sedme godine.

"Mađarski golub je najtraženiji i najteže ih održavati, a takvih imam 50 komada", rekao je Zlatarević.

Izlgači iz regiona

Izložba je okupila najviše uzgajivača iz Dervente, ali i Čapljine, Tuzle, Bugojna, te Crne Gore i Mađarske. Zoran Vulić iz Herceg Novog predstavio je svoje komoronske prevrtače u crvenoj, žutoj i crnoj boji.

“Imam jato od 50 komada, a predstavio sam 12 i veoma sam zadovoljan. Oni su mi najdraži, iako su teška rasa za uzdržavanje, ali je u tome čar. Iskoristio sam priliku i da posjetim Derventu svoje prijatelje i sve nas pokreće ljubav prema životinjama. Put je bio dug, imam posebne kaveze, prošli smo procedure na granici i uspjeli smo stići”, priča Vulić.

Svaka od rasa je različita i ima svoje standarde

Međunarodni sudija Đuro Mitraković kaže da se prilikom ocjenjivanja upoređuju glava, oči, obod oka, kljun, držanje tijela, kapa, figura, leđa, boja i noge goluba.

Svaka od rasa je različita i svaka ima svoje standarde i sudije po njima postupaju. Golubove, koji dobije ocjene odličan ili ređe izvanredan, skupimo na jedno mjesto i sistemom eliminacije biramo najboljeg. I sam uzgajam 20 vrsta golubova, a najviše volim rijetke primjerke sa područja zapada Azije i sjevera Afrke. Upravo takvi su i najskuplji jer ih je teško i uzgajati”, ističe Mitraković.

Oživijeli društvo "Hobi"

Nakon jedne kraće pauze, Društvo za odgoj i zaštitu sitnih životinja „Hobi“ iz Dervente, ponovo je oživjelo izložbu.Derventa je prepoznatljiva po uzgajivačima golubova kojih danas ima stotinjak, a prije su bili i dosta brojniji.


Fotoprilog


Tagovi

Izložba golubova Ukrasne koke Derventa Velibor Trivičević Vladimir Kovačić Milovan Martić Muhamed Zlatarević Zoran Vulić Đuro Mitraković


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez