Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ikebane
  • 29.12.2022. 12:00

Napravite sami novogodišnje dekoracije i najukusnije medenjake

Novogodišnji paketići od drvenih grančica i kanapa, svijećnjaci, Snješko Bijelić i jelkice, samo su neki od ikebana s prazničnim motivima koje Ljiljana Stojadinović iz Despotovca pravi od raznih prirodnih i recikliranih materijala.

Foto: Jelena Lukić
  • 219
  • 21
  • 0

Ljiljana Stojadinović iz Despotovca u Srbiji i ovog decembra je pred Novu godinu napravila interesantnu i originalnu novogodišnju dekoraciju, kao i medenjake koji su posebno bili traženi. Bavi se proizvodnjom domaće slatke i slane zimnice, melema i ljekovitih biljaka, ali i slikanjem, dekupažom i izradom raznih umjetničlih predmeta. Zato i ne čudi što je i pred Novu godinu riješila da svoje sugrađane obraduje neobičnim rukotvorinama napravljenim od prirodnih i recikliranih materijala.

"Prošle godine su svi željeli da kupe šarene medenjake i tražili su mi da ih spakujem u kutije ili neku ukrasnu ambalažu kako bi ih nosili na poklon. Zato sam ove godine riješila da napravim razne kutije za medenjake. Tako sam napravila kuglu od kanapa, obavila crvenom mašnom i unutra sam stavila medenjake. Pakovala sam ih i u limene kutije od začina koje sam najprije lijepo ukrasila", kaže Stojadinovićeva.

Suho ljekovito bilje i male jabuke

Na njenom prodajnom štandu moglo se vidjeti bezbroj zanimljivih aranžmana koji se savršeno uklapaju u kućni praznični ambijent.

"Pravila sam novogodišnje paketiće. Ram je od drvenih grančica koje sam zatim lijepila kanapom i unutra sam stavila novogodišnje svjetiljke da može da svijetli ispod jelke."

Pravi novogodišnji paketići

Pažnju privlači Snješko Bijelić napravljen od stare vaze koja sada može da posluži i kao svijećnjak.

"Zanimljive su i novogodišnje ikebane. U drveno postolje sam poredala svijećnjak, žir, lješnik, šišarke, kućice od puževa, suho cvijeće. Pošto ja sušim trave za čajeve, nešto od toga sam iskoristila za novogodišnju dekoraciju. Suho cvijeće poprskam akrilnim sprejom tako da ono dobije jedan svečani izgled. Zatim sam male jabuke i neko bobičasto voće premazala crvenim akrilnim lakom tako da izgleda kao naslikano", objašnjava naša sagovornica.

Jelka od kanapa, zvijezde od prutića

Materijal za izradu dekoracije je periodično pripremala i sakupljala po šumi i u svojoj bašti i dvorištu.

"Pošto imam sve spremno, otprilike početkom decembra počnem da pravim dekoracije. Treba mi oko pola sata do sat vremena da napravim neku zahtjevniju ikebanu. Ponekad već imam sliku u glavi kako bi trebalo da izgleda, a nekada potražim inspiraciju na internetu."

Za zahtjevniju ikebanu joj je potrebno do sat vremena

Vrlo dekorativne su jelkice od kanapa, zvjezdice od prutića kojima je dodala šišarke, zatim vjenčići za vrata od raznog materijala. Drveni magnetići sa novogodišnjim motivima mogu biti lijep ukras svakog frižidera.

"Na drvetu inače slikam pa ono što je ostalo iskoristila sam za magnetiće sa novogodišnjim motivima kao što su jelke, zvjezdice, pahulje, Snješko Bijelić. Od presovanog cvijeća pravim male slike, koristim ljubičicu dan i noć, zatim neven i drugo cvijeće. Imam i lavandu u vrećicama koja fantastično miriše", kaže Stojadinovićeva.

Džem i slatko od lubenice i muskatne tikve

Ova zaljubljenica u prirodu godinama pravi čajeve od kantariona, ivanjskog cvijeća, koprive, nevena, hajdučke trave, podbela, rusa, bagrema i drugog bilja koje tokom godine bere na Beljanici kod Despotovca gdje priroda nije zagađena. U svojoj ponudi nesvakidašnjih domaćih proizvoda ima džem i slatko od lubenice, kruške i muskatne tikve, ali i likere od raznog voća, sokove i slatko, kao i sirupe od zove, lavande, kantariona, višnje, drena, smokve, maslačka, ruže.

Ljiljana pravi čajeve od ljekovitog bilja, slatka i džemove

"Ja volim da eksperimentišem. Već drugu sezonu pravim džem od muskatne tikve sa vrlo malo šećera. Vrlo je ukusan i zdrav pogotovo za djecu. Nema konzervansa. Pravim med od maslačka, a za džem i slatko koristim neprskano voće", kaže.

Vrlo su zanimljivi i novogodišnji paketi koji, na primjer, sadrže sirup i liker od ruže, ili sok i slatko od aronije.

Medenjaci

Sa nama je podijelila i svoj recept za medenjake:

Novogodišnji medenjaci
  • 150 gr meda
  • 500 gr brašna
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 150 gr margarina
  • 1 jaje i 2 žumanca
  • Začin za medenjake ili karanfilić, đumbir i cimet

Sve se dobro zamijesi, stavi se u kesu pa u frižider. Što duže stoji tijesto u frižideru sve se bolje razvija. Peče se na 180 stepeni oko sedam minuta. Poslije se medenjaci ukrašavaju. Mogu da stoje dugo, do mjesec dana.


Tagovi

Novogodišnje dekoracije Ukrasi Reciklirani materijali Prirodan materijal Recpet za medenjake Džem od lubenice


Autorica

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.