Da li se sirov krompir može jesti? Kako nam pomaže sok iz svježih krtola? Znate li da služi i kao biostimulator za sjeme?
Krompir se smatra za skromno povrće, ali ima raznoliku primjenu. Koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, kozmetici.
Uobičajeno je da se prije konzumacije termički obrađuje. Sirov ne bi trebalo jesti, posebno onaj iz prodavnice, jer je tretiran pesticidima i drugim materijama. Pojedini tvrde da diže tjelesnu temperaturu što su navodno koristili mnogi školarci kako bi izbjegli nastavu.
Svježe krtole sadrže solanin i lektine, vrstu proteina koji mogu izazvati želučane tegobe i dovesti do ozbiljnih problema, čak i alergija. Zatim sadrži skrob koji se teško probavlja. Ako probate sirovi moguće je da će imati gorak okus, što je znak da je u njemu veći sadržaj solanina te nije za jelo. Siguran znak da ga ne treba konzumirati je pojava zelene boje na pokožici i mesu krtole, što u svakom slučaju, čak i kod termičke obrade, treba odstraniti iz svog jelovnika.
U 100 g sirovog krompira nalazi se 77 kalorija. Pretjerana upotreba može izazvati nadimanje, plinove, dijareju i bolove u stomaku.
No, Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da hrana koja ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana, kao što je sirovi krompir, može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola LDL.
Dr Katherine A. Beals s Univerziteta u Utahu u svom izvještaju navodi da se jedan veliki sirovi krompir s ljuskom sastoji od skoro 58 g ugljenih hidrata te ima malo masti i kalorija. To, naravno, nije slučaj kada su u pitanju prženi ili kuvani koji imaju veći sadržaj skroba, ali i masnoća, posebno u pomfritu i pireu.
Posebno je cijenjena konzumacija soka sirovog krompira koji je bogat vitaminima C, kompleks B, posebno B6, E, PP, mineralima kao što su kalij, kalcij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, ali i glukozom, skrobom, aminokiselinama i biološki aktivnim materijama.
Priprema se rendanjem na sitno rende. Usitnjena masa se stavi u gazu i istisne sok koji prema narodnoj medicini ima izuzetno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Ipak, koristite ga uz savjetovanje sa svojim liječnikom, jer se smatra da ne djeluje kada su već prisutna određena oboljenja organizma. Naime, on djeluje bazno - jača imunološki sistem, poboljšava rad srca, probavnog trakta, bubrega, zdravlja kože, ublažava gastritis, smanjuje refluks kiseline i želučane probleme. Ima protuupalno djelovanje.
Uzima se 20 do 30 minuta prije jela, a tretman traje 20 dana. Prvo se uzima četvrt šolje, a zatim svaki dan povećavate zapreminu, povećavajući je na jednu čašu. Kada se koristi za liječenje čira na želucu, uzima se jedan sat prije jela po pola šolje dva do tri puta dnevno.
U kozmetici se koristi za uklanjanje akni, osipa i crvenila. Za to će vam biti potrebno pomiješati 100 ml soka i kašičicu meda. Od tog rastvora naprave se obloge koje se na koži lica drže 20 minuta, a zatim se ispere toplom vodom. Tretman se provodi tokom dvije sedmice.
Za otklanjanje staračkih pjega, izbjeljivanje i omekšavanje grube kože biće odlična maska od zobenih pahuljica koje se umiješaju u krompirov sok. Kada pahuljice nabubre i stvori se kaša, nanese se na lice i ostavi da djeluje do 20 minuta. Izbjegava se područje oko očiju. Isperite toplom vodom.
Ako želite ubrzati klijanje i nicanje sjemena onda sok je odličan i za tu namjenu. Narendajte krompir na sitno, iscijedite sok i razrijedite s toplom vodom u odnosu 1:1. Sjeme u platnenoj vrećici ili gazi namočite najmanje 1 h. Možete ga sijati odmah ili osušiti i upotrijebiti kada vama odgovora.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica