Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba krompira
  • 11.02.2023. 15:00

Može li se jesti sirovi krompir? Za šta sve služi?

Da li se sirov krompir može jesti? Kako nam pomaže sok iz svježih krtola? Znate li da služi i kao biostimulator za sjeme?

Foto: Depositphotos/Williamedwards
  • 581
  • 29
  • 0

Krompir se smatra za skromno povrće, ali ima raznoliku primjenu. Koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, kozmetici.

Uobičajeno je da se prije konzumacije termički obrađuje. Sirov ne bi trebalo jesti, posebno onaj iz prodavnice, jer je tretiran pesticidima i drugim materijama. Pojedini tvrde da diže tjelesnu temperaturu što su navodno koristili mnogi školarci kako bi izbjegli nastavu. 

Krompir zelene boje nikada ne jesti

Svježe krtole sadrže solanin i lektine, vrstu proteina koji mogu izazvati želučane tegobe i dovesti do ozbiljnih problema, čak i alergija. Zatim sadrži skrob koji se teško probavlja. Ako probate sirovi moguće je da će imati gorak okus, što je znak da je u njemu veći sadržaj solanina te nije za jelo. Siguran znak da ga ne treba konzumirati je pojava zelene boje na pokožici i mesu krtole, što u svakom slučaju, čak i kod termičke obrade, treba odstraniti iz svog jelovnika.

U 100 g sirovog krompira nalazi se 77 kalorija. Pretjerana upotreba može izazvati nadimanje, plinove, dijareju i bolove u stomaku.

No, Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da hrana koja ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana, kao što je sirovi krompir, može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola LDL.

Dr Katherine A. Beals s Univerziteta u Utahu u svom izvještaju navodi da se jedan veliki sirovi krompir s ljuskom sastoji od skoro 58 g ugljenih hidrata te ima malo masti i kalorija. To, naravno, nije slučaj kada su u pitanju prženi ili kuvani koji imaju veći sadržaj skroba, ali i masnoća, posebno u pomfritu i pireu.

Tako običan, a tako vrijedan (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

Cijenjen u narodnoj medicini i kozmetici

Posebno je cijenjena konzumacija soka sirovog krompira koji je bogat vitaminima C, kompleks B, posebno B6, E, PP, mineralima kao što su kalij, kalcij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, ali i glukozom, skrobom, aminokiselinama i biološki aktivnim materijama.

Priprema se rendanjem na sitno rende. Usitnjena masa se stavi u gazu i istisne sok koji prema narodnoj medicini ima izuzetno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Ipak, koristite ga uz savjetovanje sa svojim liječnikom, jer se smatra da ne djeluje kada su već prisutna određena oboljenja organizma. Naime, on djeluje bazno - jača imunološki sistem, poboljšava rad srca, probavnog trakta, bubrega, zdravlja kože, ublažava gastritis, smanjuje refluks kiseline i želučane probleme. Ima protuupalno djelovanje.

Uzima se 20 do 30 minuta prije jela, a tretman traje 20 dana. Prvo se uzima četvrt šolje, a zatim svaki dan povećavate zapreminu, povećavajući je na jednu čašu. Kada se koristi za liječenje čira na želucu, uzima se jedan sat prije jela po pola šolje dva do tri puta dnevno.

U kozmetici se koristi za uklanjanje akni, osipa i crvenila. Za to će vam biti potrebno pomiješati 100 ml soka i kašičicu meda. Od tog rastvora naprave se obloge koje se na koži lica drže 20 minuta, a zatim se ispere toplom vodom. Tretman se provodi tokom dvije sedmice.

Za otklanjanje staračkih pjega, izbjeljivanje i omekšavanje grube kože biće odlična maska od zobenih pahuljica koje se umiješaju u krompirov sok. Kada pahuljice nabubre i stvori se kaša, nanese se na lice i ostavi da djeluje do 20 minuta. Izbjegava se područje oko očiju. Isperite toplom vodom.

Biostimulator za sjeme

Ako želite ubrzati klijanje i nicanje sjemena onda sok je odličan i za tu namjenu. Narendajte krompir na sitno, iscijedite sok i razrijedite s toplom vodom u odnosu 1:1. Sjeme u platnenoj vrećici ili gazi namočite najmanje 1 h. Možete ga sijati odmah ili osušiti i upotrijebiti kada vama odgovora.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Sok od krompira Solanin Sirov krompir Kalorije Krompir u kozmetici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.