Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni recept
  • 05.01.2023. 07:30

Kukuruzno brašno: Cijenjena namirnica u kulinarstvu i narodnoj medicini

Često se koristi u gastronomiji za pripremu raznih jela, od slanih do slatkih. Redovna konzumacija poboljšava metabolizam i cirkulaciju krvi, normalizuje se rad urinarnog sistema, a ima i druge dobrobiti

Foto: Ranka Vojnović
  • 788
  • 67
  • 0

Kukuruzno brašno je odavno cijenjena namirnica u kulinarstvu i narodnoj medicini. Ovisno o vrsti može biti žuto ili bijelo, a najbolje je koristiti ono koje potiče iz organske proizvodnje.

Zbog visokog sadržaja masnoća čuva se do pola godine. Svježe samljeveno ima slatkast okus, a pojava gorčine je znak kvarenja proizvoda. Najbolje se skladišti na hladnom i tamnom mjestu. Idealno je da ga zapakujemo i pohranimo u zamrzivač.

Najveći neprijatelj su vlaga i štetočine. Kada se čuva na otvorenom, možemo staviti bijeli luk u posudu s brašnom. Nedostatak je što može da primi miris ovog povrća.

Namirnica koja usporava starost

Često se koristi u gastronomiji za pripremu raznih jela, od slanih do slatkih. Redovna konzumacija poboljšava metabolizam i cirkulaciju krvi, normalizuje se rad urinarnog sistema, usporavaju se procesi starenja, a koža postaje elastičnija i osvježena.

Tijesto zamijesite vrelom vodom

Preporučuje se ljudima koji imaju dijabetes ili žele da smršave, zato jer  ne dovodi do nagle promjene razine šećera u krvi. Također, čisti probavni trakt.

Od njega možemo pripremati razne ljekovite napitke i obloge. Izuzetno povoljno djeluje na probavni sistem i pomaže kod opstipacije. Potrebe našeg organizma za vlaknima u toku jednog dana nadomjestiće 100 g ovog brašna.

Ipak, treba navesti da može djelovati negativno. Doprinosi zgrušavanju krvi i trebaju ga izbjegavati ljudi skloni nastajanju tromba. Može pogoršati neka oboljenja digestivnog trakta. Uzrok je pojačanog lučenja žuči i alergija.

Tradicionalni recept za kukuruzu

Jednostavan recept i odličan ukus omogućili su ovom tradicionalnom jelu da je i danas prisutno na našim trpezama. Za pripremu nam treba 1 kg kukuruznog brašna i nešto više od 1 l vrele vode. Količina zavisi od upijajuće moći.

Smjesa mora biti čvrsta

Brašnu dodajemo vrelu vodu i dobro izmiješamo, a po potrebi dodamo još vode dok ne dobijemo masu koja se lako kašikom formira u oblik grude. Ne treba da bude presuho, ali ne valja ako je previše vode. Zamiješeno tijesto se prebaci u tepsiju koju smo pouljili ili pomastili s jednom kašikom masti. Tijesto se izravna kašikom. Kako bi to uradili što lakše, nakvasite je u vreloj vodi. Površinu zagladite, a prilikom toga dodajte dvije do četiri kašike vode. Pecite je u zagrijanoj pećnici. Temperatura ne treba da bude previsoka. Gotova je kada se odvoji od stijenke tepsije.

Jede se uz razna slana ili slatka jela. 


Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzno brašno Kukuruza Tradicionalni recept Zdrava hrana Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić