Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje ribe
  • 11.06.2022. 15:00

Konzervisanje ribe: Kako obaviti obradu i soljenje?

Ribu možemo čuvati na razne načine, a jedno od njih je sušenje. No, prije toga je treba pažljivo pripremiti

Foto: Depositphotos/Bravissimo
  • 146
  • 40
  • 0

Konzervisanje ribe se može uraditi na mnogobrojne načine, a najčešće je sušimo dimljenjem koje može biti hladno ili toplo. Razlika je u temperaturi zraka kojom se ono obavlja. Rok trajanja produžava dim koji je prirodni antiseptik. On daje poseban okus i miris.

Na uspjeh našeg rada će osim tehnologije dimljenja veliki uticaj imati: izbor kvalitetne vrste ribe, obrada i odabir drveta.

Izbor i obrada

Možemo sušiti sve vrste ribe, ali se najčešće suše: šaran, pastrmka, smuđ, linjak, tuna, bakalar, losos, jesetra, crvenperka, jegulja i druge. Kod sušenja više komada potrebno je da budu ujednačene veličine.

Prvi korak je da se riba obradi i pripremi. Potrebno ju je oprati. Manji primjerci koji su teški do 0,7 kg se suše cijeli, a veći se sijeku na komade koji ne bi trebali biti deblji od 4 cm ili se suše obrađene polovine.

Postoje različiti načini obrade, a koji ćete koristiti, zavisi od veličine ribe i naših želja. Jedan od načina je da se rasijeca s leđne strane, dok drugi podrazumijeva otvaranje sa stomačne i poslije odvajanja glave vadi se kičma do repa.

Soljenje

Nakon čišćenja unutrašnjosti cijela riba ili komadi se operu i posuše ubrusom kako bi se uklonio višak vode. Zatim se obavlja soljenje, a možete koristiti i razne začinske biljke koje će ju dodatno aromatizirati (ružmarin). Soljenje treba biti ravnomjerno s obe strane, ali pazite da ne pretjerate. To je najčešća greška, jer se meso ponaša poput spužve i brzo upija so. Lakše ga je dosoliti nego ukloniti višak. Najbolje je koristiti krupnu morsku so.

Šaran je odličan za sušenje (Foto: Depositphotos/Kzenon)

Količina soli zavisi i od izbora tehnike sušenja. Kod hladnog sušenja možemo je dodati malo više.

Nakon toga ribu stavimo u posudu i ostavimo sljedeća 24 h kako bi se ocijedila suvišna količina vode. Dužina odležavanja zavisi od njihove debljine. Polaže se u posudu s kožom na donjoj strani kada se radi o polovinama ili komadima. U ovoj fazi možemo ju dosoliti kako bi potaknuli izdvajanje vode, ako smo prvi puta dodali premalu količinu. 

Po završetku odležavanja potrebno je oprati višak soli, a zatim se postavlja u sušnicu kako bi iskapala suvišna voda. Ako želite brže do sušene ribe, bolje je da ju isiječete na komade, posebno kada se radi o većim primjercima koji bi se sušili desetak dana.

Izbor vrste drveta

Na okus gotovog proizvoda veliki uticaj ima izbor vrste drveta. Joha i kleka izuzetno poboljšavaju okus i čak samo nekoliko njihovih grančica daće jedinstveni delikatan, slatkast okus, aromu, zlatnu boju. Za johu je karakteristično da se slaže sa svim vrstama. Njezin je dim blag i ne prekriva izvorni riblji miris. Drvo javora se pokazalo najbolje za dimljenje pastrmke.

Bukva daje zlatnosmeđu obojenost, a hrast intenzivan drvenasti miris. Od voćnih vrsta poželjne su: trešnja, jabuka, šljiva, kruška ili oskoruša. Veoma često se miješaju jabuka i hrast, trešnja i hrast. Umjesto hrasta može se uzeti bukva. U mješavinama voćno drvo ne treba da prelazi 60 posto.

Za dimljenje se mogu koristiti grančice kupine, maline, ribizle, a treba izbjegavati crnogorične vrste jer imaju visok sadržaj smole koja će ribi dati gorak okus i prekriti površinu masnim slojem.

Najpoželjnije je koristiti suvo drvo, jer slabije vlažno daje opor okus i ne treba ga koristiti u ove svrhe. Najbolje je upotrijebiti čips od drveta. Kada se koriste komadi, svakako skinite koru. Ona može da sadrži smolu koja neće pogodovati procesu sušenja.


Tagovi

Riba Obrada ribe Sušenje ribe Vrsta drveta Proces Soljenje ribe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.