• Ishrana pasa
  • 09.06.2019. 18:00

Koji začini su dozvoljeni u ishrani pasa?

Ono što ćete prvo čuti od veterinara jeste da psi nikako ne smeju da jedu začinjenu hranu, a da li su baš svi začini loši? Na ovo pitanje odgovara nam veterinar Dragan Rozmirov iz Novog Sada.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 168
  • 19
  • 0

Većina vlasnika pasa pa čak i onih iskusnih, često imaju dilemu šta smiju od hrane da daju svojim ljubimcima, bilo da su u dvorištu ili su u udobnoj fotelji u stanu. 

Postoje i vlasnici koji su veoma samouvjereni i smatraju se velikim znalcima, ali često su u zabludi i imaju pogrešne stavove, što može negativno da utiče na zdravlje ovih životinja.

Ono što ćete prvo čuti od veterinara jeste da psi nikako ne smiju da jedu začinjenu hranu, a da li su baš svi začini loši? Na ovo pitanje odgovara nam veterinar Dragan Rozmirov iz Novog Sada.

"Psi ne smiju da jedu slanu, ljutu, kiselu i ostalu začinjenu hranu, zbog svog digestivnog trakta. Ipak postoje i začini koji pozitivno utiču na zdravlje pasa, a neki od njih su origano, cimet, ruzmarin, bosiljak, kurkurma, menta i peršin", objašnjava veterinar i upozorava da i ove začine treba dodavati hrani u malim količinama. 

Origano eliminiše bakterijske infekcije

Prema njegovim riječima, origano blagotvorno djeluje na pse, a riječ je o mediteranskom začinu koji je bogat antioksidansima i flavonoidima i ima antimikrobno dejstvo.

On psima pomaže kada se pojave digestivni problemi odnosno dijareja i plinovi.

Takođe, navodi da je i naučno dokazano da ulje ekstrahovano iz origana eliminiše mnoge bakterijske infekcije poput echerichie colli, salmonele, streptokoka. 

"Još jedan začin koji je dozvoljen u malim količinama, prilikom pripreme hrane za pse je ruzmarin. On sadrži željezo, kalcijum i vitamin B6. Kod ljudi, ali i kod pasa, pokazao se kao odličan antioksidans i čak je i preporučiv u ishrani pasa. Njegovo dejstvo je višestruko, a može čak i da pospješi omekšavanje krzna i smiruje kožu", navodi Rozmirov. Da bi vaš pas imao meko krzno potrebno je da skuvate čaj. Dovoljne su dvije kašike suvog ruzmarina koje se preliju sa četri šoljice vode. Ovim čajem poslije kupanja isperite dlaku psa.

Cimet odlično utiče na mozak

Prema njegovim riječima i cimet je vrlo djelotvoran, a malo ovog začina u hrani odlično je za zdravlje psa. Cimet se koristi prilikom mučnine i plinova, ali je odličan i za aktivne pse jer daje dodatnu energiju vašem ljubimcu. Takođe koristi se radi bolje probave, jače cirkulacije i uz pomoć njega pas bolje pamti jer ima odličan uticaj na mozak. 

"Vjerovatno znate da i pas može da oboli od dijabetesa pa je cimet odličan i u te svrhe. Naučno je dokazano da pomaže pri regulaciji šećera u krvi. Ipak, ukoliko vaš pas naglo počinje da dobija na težini, obavezno ga odvedite na pregled kod veterinara. Dijabetes obično dobijaju gojazni i stariji psi. Cimet pomaže i kod snižavanja nivoa lošeg holesterola u krvi i zbog toga se smatra kao dobar u prevenciji srčanih oboljenja", kaže naš sagovornik. 

Peršin umiruje želudac

Govoreći o peršinu, on kaže da je ovaj začin bogat vitaminima, flavonoidima i antioksidantima, kao i da sadrži likopen i karoten. 

"Peršin se dugi niz godina koristi kao pomoćno sredstvo za lijčenje pasa, najčešće da umiri želudac. Takođe, ako pas ima loš zadah, preporuka je da se u hranu doda isjeckani peršin. Ipak, ne treba pretjerivati, dovoljno je dva puta sedmično dodati peršin u hranu za pse", zaključuje Rozmirov.

Nana štiti od radioaktivnosti

Još jedan začin koji je veoma delotvoran jeste menta, u narodu poznata kao nana. Takođe, koristi se kao prva pomoć pri ublažavanju stomačnih problema, mučnine i plinova kod psa.

Najnovija istraživanja govore kako menta štiti od radioaktivnosti i ublažava posljedice hemoterapije kod životinja. Biljka nije otrovna za psa, ali ipak ne preporučuje se korišt enje u velikim količinama.

Kurkuma - najbolja prevencija protiv raka

Dokazano je da je kurkurma najbolji saveznik u u prevenciji kancera. Njen sastojak pokazao se kao odličan u sprečavanju širenja ćelija raka. Zato se preporučuje kao dodatak u ishrani. Rozmirov kaže da i bosiljak pomaže jer ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Snažan je antioksidans. Njegova eterična ulja liječe bezvoljnost.

"Ovo su samo pomoćna sredstva ukoliko je vaš pas zdrav. Međutim, nikako ne spadaju u lijekove i ne treba ljubimca lečiti na svoju ruku. Ukoliko primjetite neke od simptoma i posumnjate da se pas razbolio, obavezno ga odvedite kod veterinara jer samo stručna osoba može da mu pomogne u ozdravljenju", zaključio je Rozmirov. 


Tagovi

Ishrana pasa Zdravlje pasa Ljekoviti začini Dragan Rozmirov


Autorica

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.