Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sestrinstvo biljaka
  • 08.02.2021. 07:30

Koje zelene zaštitnice čuvaju biljke od štetnika?

Svaki put kada me uspaničeno nazovete žaleći se da je nešto napalo vašu biljku, ja znam da se biljka bori sama, a znam i da se ja moram izboriti s vama, poručuje Biljana Banović.

Foto: Depositphotos/audaxl
  • 241
  • 78
  • 0

Pregledavanje sjemena, iscrtavanje plana vrta, istraživanje koje se biljke najbolje slažu, što bismo novo mogli posaditi na svom komadiću zemlje - aktivnosti su koje ovih dana zaokupljaju mnoge hobi, ali i ozbiljnije vrtlare. 

Osobno me najviše muči pomisao na miševe u mom malom gradskom vrtu. Prošle su godine, kao i velikim proizvođačima, "izrupali" svu zemlju. Bila je to rupa na rupi. Hodajući po bašči samo sam se bojala da ću stati na nekoga od njih. No, ne mogu se žaliti, nisu mi puno štete napravili. Valjda zato što sam ih poštedjela tjeranja sa svoje zemlje od koje, priznajem, ne živim. 

Kada je u pitanju vrtlarenje, inspiraciju tražim u ljudima kao što je Biljana Banović. Čitajući njezine savjete, prošle sam godine u čitavom vrtu posadila nevene i kadifice. Uz povrće sklono plamenjači sam ostavila druge biljke, koje mnogima predstavljaju korov, a koje su preuzele bolesti na sebe i tako poštedjele one od kojih sam očekivala plodove. 

Biljana na svojoj Facebook stranici Trag Biljke čitavu zimu marljivo objavljuje savjete i motivacijske poruke za one koji svoju hranu žele uzgajati u potpunom skladu s prirodom. Znate što to znači? Bez svladavanja štetnika. 

"Vrtlari često umiruju svoju savjest tako što koriste ekološka sredstva u pokušaju svladavanja štetnika, ali svaka smrt podrazumijeva upravo to - gašenje života", korak je dalje kojega čini ova žena, za moj pojam, vrtlarska čarobnica. 

Poručuje nam da ne možemo pobiti sav leteći i puzeći svijet. "Niti možete, niti smijete. Zato je mnogo važnije da surađujete, a još važnije da naučite kako se u bio uzgoju oni igraju žmire".

Biljani se njezini pratitelji svakodnevno javljaju kroz komentare, poruke, a ona piše: "Svaki put kada me uspaničeno nazovete žaleći se da je nešto napalo vašu biljku, ja znam da se biljka bori sama, a znam i da se ja moram izboriti s vama. Zato je mir u vama preduvjet za spokoj vaših biljaka", umirujuća je poruka žene koja iz tog razloga primjenjuje repelente i atraktante, nikako cidna sredstva. 

Rješenje koje ona nudi je njegovanje tla, malčiranje, mješovita sadnja, suradnja s tlom i iznad tla, poznavanje resursa, kompostiranje, upotreba sjemena iz vlastitog uzgoja jer je njihov genetski zapis potpuno pripremljen na vaš ekoistem i predatore, pojašnjava. 

"Postoje ti Zeleni anđeli koji su u stanju čuvati naše biljke", poručuje na svojoj FB stranici gdje je objavila i tablicu koju vam s njezinim dopuštenjem i ovdje prenosimo. 

Biljke zaštitnice

Predator

Vrsta biljke

Voluharica

Oko stabla posadite kokotac, mlječiku, pasji jezik, bijeli luk, a po rubovima vrta suncokret i čičoku

Mrkvina muha

Luk, kadulja, timijan, korijander, grbica

Buhač

Pelin, menta, salata, žutilovka, rotkvica, rukola

Krumpirova zlatica

Hren, mrtva kopriva, paprat

Kupusni bijelac

Rajčica, kopar, kadulja, ružmarin, celer, majčina dušica

Lisna uš

Dragoljub, čubar, lavanda

Mravi

Matovilac, lavanda, vratić

Nematode

Kadifice, neven

Puževi

Gorušica, crveni luk, češnjak, dragoljub, kadulja

"Svaki je život jednako vrijedan i bio uzgoj se mora prihvatiti kao koncept života. Na ovom putu sam gubila biljke, ali sam postigla pravu miroljubivu bajku u kojoj svako biće ima jasnu ulogu. Svaka uloga mora postojati, samo je svi mi zajedno držimo u zadanom okviru. I to ljubavlju!", zaključuje Biljana. 


Tagovi

Biljana Banović Bio uzgoj Koncept Štetnici Biljke pomagači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !