• Kalemljenje povrća
  • 09.05.2018. 07:30

Kalemljenje lubenice na tikvu - veća otpornost i bolji prinos

U nekoliko jednostavnih koraka povećajte otpornost lubenice na štetočine i bolesti.

Foto: Facebook/Trag biljke
  • 9.286
  • 678
  • 0

Lubenice, kada se uzgajaju na istom mjestu iz godine u godinu, privlače štetočine i bolesti koje se prenose sa tla. Mikroskopske nematode, na primjer, žive u tlu, ulaze u korijen lubenice te oštećuju i ubijaju biljku. 

Kalemljenje lubenice na tikvu, povećava otpornost biljke na razorne bolesti i štetočine, savjetuje vrtlarica na Facebook stranici Trag biljke. Korijen tikve je dubok i može primiti i više hraniva, otpornija je na bolesti i dobro podnosi niže temperature. 

Lubenica je inače podložna šoku uslijed promjene vremena što može uzrokovati zaustavljanje rasta. Zato ju je važno posaditi kada je temperatura tla iznad 15 stupnjeva i kada je najavljeno stabilno vrijeme, barem jednu sedmicu nakon sadnje. No, kada lubenicu kalemite na tikvu, možete biti sigurni da se sve to neće dogoditi. 

Na isti način možete kalemiti sadnicu krastavaca na sadnicu tikve. 

Kalemljenje krastavaca na tikvu

Prvo što je važno je posijati lubenicu sedmicu dana ranije jer one sporije niču zbog tvrđe opne. 

Osim sadnice lubenice, potrebna vam je, naravno i sadnica tikve, skalpel ili žilet kojega ćete prije sterilizirati alkoholom i prozirna folija. Neka vam ruke budu čiste. Svaki korak možete provjeriti i u galeriji fotografija ispod članka

Postupak kalemljenja: 

  • Prvo žiletom uklonite središnji listić na sadnici tikve da ne bi bilo zaperaka. 
  • Zatim na sadnici tikve napravite rez po sredini do 1,5 cm. 
  • Tada skinite plemku lubenice tako što ćete ju odrezati do zemlje. 
  • Zašiljite plemku lubenice sa obje strane tako da napravite "iglicu". 
  • Ubacite plemku lubenice u procijep na podlozi tikve tako da se rezane površine spoje. 
  • Čvrsto, ali nježno pritisnite spojno mjesto. 
  • Oko spojnog mjesta omotajte prozirnu foliju tako da plemka i podloga budu čvrsto spojene. 
  • Dobro zalijte i ostavite da se plemka primi što bi se trebalo dogoditi nakon pet dana.

Fotoprilog


Tagovi

Kalemljenje lubenice Kalemljenje krastavaca Kalemljenje na tikvu Kalemljenje Plemka


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi