Pretraga tekstova
U nekoliko jednostavnih koraka povećajte otpornost lubenice na štetočine i bolesti.
Lubenice, kada se uzgajaju na istom mjestu iz godine u godinu, privlače štetočine i bolesti koje se prenose sa tla. Mikroskopske nematode, na primjer, žive u tlu, ulaze u korijen lubenice te oštećuju i ubijaju biljku.
Kalemljenje lubenice na tikvu, povećava otpornost biljke na razorne bolesti i štetočine, savjetuje vrtlarica na Facebook stranici Trag biljke. Korijen tikve je dubok i može primiti i više hraniva, otpornija je na bolesti i dobro podnosi niže temperature.
Lubenica je inače podložna šoku uslijed promjene vremena što može uzrokovati zaustavljanje rasta. Zato ju je važno posaditi kada je temperatura tla iznad 15 stupnjeva i kada je najavljeno stabilno vrijeme, barem jednu sedmicu nakon sadnje. No, kada lubenicu kalemite na tikvu, možete biti sigurni da se sve to neće dogoditi.
Na isti način možete kalemiti sadnicu krastavaca na sadnicu tikve.
Prvo što je važno je posijati lubenicu sedmicu dana ranije jer one sporije niču zbog tvrđe opne.
Osim sadnice lubenice, potrebna vam je, naravno i sadnica tikve, skalpel ili žilet kojega ćete prije sterilizirati alkoholom i prozirna folija. Neka vam ruke budu čiste. Svaki korak možete provjeriti i u galeriji fotografija ispod članka.
Postupak kalemljenja:
Fotoprilog
Tagovi
Kalemljenje lubenice Kalemljenje krastavaca Kalemljenje na tikvu Kalemljenje Plemka
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)