Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 26.11.2022. 18:00

Kako obaviti palenje, a kako šurenje svinja?

Količina i temperatura vode za šurenje zavise od veličine, kategorije svinje, ali i od temperature vazduha

Foto: Depositphotos/smuki
  • 419
  • 31
  • 0

Novembar je mjesec kada se tradicionalno organizuje klanje svinja u narodu poznato kao svinjokolj. U ovom periodu ključna je niska temperatura. Nema muha koje bi polagale svoja jajašca na komade mesa.

Kako se klanje svinja obavlja u improvizovanim uslovima i često na otvorenom, treba osigurati da se ispoštuju osnovni veterinarsko-zdravstveni i sanitarno-higijenski uslovi kako ne bi ugrozili zdravlje ljudi, ali i životinje i životnu sredinu.

Kolju se zdrave životinje

U zaklanoj životinji dolazi do rasta mikroorganizama zbog toga se posebna pažnja poklanja higijeni i procesu rada. Kolju se zdrave životinje, najbolje težine oko 90 kg. Nerasti se moraju kastrirati najmanje dva mjeseca prije klanja. Nekastrirane jedinke će imati žilavo meso koje će neugodno mirisati

Ponavljamo važnu stvar, klanje treba biti bez stresa i što brže uz upotrebu sredstava za omamljivanje, pištolja. Preplašene svinje su u grču i poslije klanja će slabije iskrvariti što loše utiče na kvalitet mesa.

Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso

Koriste se oštri mesarski noževi. Obavezan je veterinarski pregled mesa svake pojedinačne svinje na prisustvo trihinele.

Naoštrite noževe i pazite prste (Foto: M.Pavlović)

Priprema trupa paljenjem i šurenjem

Nakon klanja, kada iskrvari, potrebno je očistiti trup paljenjem ili šurenjem .

Paljenje se obavlja tako što se trup polaže na sloj slame koji se zapali. Čekinje se dodatno uklanjaju manjom količinom slame skupljenom u rukovet koja je zapaljena na jednom kraju. Danas se koriste plinski plamenici ili breneri koji olakšavaju posao. Koža ne smije da popuca pa je zbog toga potrebno voditi računa da nije na svim mjestima iste debljine. Nakon što se trup navlaži vrelom vodom, struže se površinski sloj kože pomoću metalnog zvona i tupom stranom noža.

Umjesto paljenja, češće se obavlja šurenje zaklane životinje pri čemu treba paziti da voda ne uđe u usta i ranu, jer će tako s vodom u unutrašnjost dospjeti štetni mikroorgnizmi koji će ubrzati kvarenje mesa i učiniti ga nesigurnim za ljudsku ishranu. Šurenje se obavlja u koritima, najbolje od nehrđajućeg materijala.

Temperatura vode

Količina vode zavisi od veličine i broja svinja, a temperatura od kategorije, da li se kolju prasad ili odrasle jedinke. Izuzetno je važno da se obezbijede dovoljne količine vode koja se mijenja kada se zaprlja. Koliko je topla zavisi i od temperature vazduha kada se obavlja svinjokolj jer hladan zrak brzo hladi i vodu. 

Kada je ona od 58 do 60ºC proces je nešto duži i može da traje do 10 minuta. U slučaju da imamo uslove da vodu zagrijemo na 80 do 82ºC za prasad i 87 ili 88ºC za odrasle životinje proces traje 3 do maksimalno 5 minuta. Preporučuje se upotreba plivajućih termometara do 100ºC kako bi što preciznije izmjerili temperaturu. Kada je svinja prljava samo šurenje traje kraće, a voda se češće mijenja. Dlaka mora lako da se skida s kože.


Tagovi

Svinjokolj Klanje svinja Paljenje svinja Šurenje svinja Temperatura šurenja Vrijeme šurenja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.