Pretraga tekstova
Trpka aronija i kiselkasta jabuka savršeno se slažu. Recept je vrlo jednostavan
Aronija je vrlo zahvalna za uzgoj, a njen plod je vrlo zdrav. Bogata je vitaminima, posebno C i K te manganom. Osim toga, sadrži značajne količine željeza, vitamina A i E te je vrijedan izvor antioksidansa.
Djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka, blagotvorno djeluje na rad želuca, stimulira rad štitnjače, snižava visoki pritisak i holesterol. Također poboljšava rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Da, razumjeli ste, treba je konzumirati što češće i u svim oblicima.
Već je godinama prisutna u našim dvorištima i vrtovima. Iako je najzdravije konzumirati je svježu, njen je plod trpak pa se najčešće prerađuje.
Jedan od isprobanih recepata je onaj za džem od aronije s jabukama koje im daju potrebnu svježinu. Stoga je najbolje koristiti jabuke kiselkastog okusa kakva je na primjer idared sorta.
Bazni recept se odnosi na pola kilograma aronije i 3 kg jabuka. No, količinu možete prilagoditi prema želji i raspoloživom voću.
Potrebno je:
- 1/2 kg aronije
- 3 kg jabuka
- 1/2 litre vode
- 1 kg šećera.
Jabuke ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice, aroniju operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće te kuhajte dok ne omekša, dakle oko 20 minuta. Tada maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. No, ako više volite džem s komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuhajte još oko 40 minuta stalno miješajući da ne zagori.
Kada kuhača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Željenu gustoću možete provjeriti i tako da dvije kašičice džema stavite na tanjirić kojeg ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako niste zadovoljni konzistencijom, kuhajte još neko vrijeme. A ako jeste, sipajte vreo džem u također vrele, u pećnici sterilizirane teglice.
Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu rernu te držite otklopljene oko pola sata. Nakon toga teglice zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i sl., umotajte u deku te ostavite da se ohlade.
Umjesto jabuka, možete koristiti i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl.
Ako je riječ o slatkim sortama, tada dodajte sok limuna kako biste džemu dali određenu svježinu.
Od nje se najčešće pravi sok, a ako nemate dovoljne količine, napravite liker. Također je možete zamrznuti ili napraviti kompot te koristiti tokom zime za kolače, preljeve i sl. Možete je osušiti za čaj ili dodatak zobenoj kaši ili smoothieju.
Kako vi koristite aroniju? Šta radite s viškom?
Napišite nam savjet ili recept u komentaru ispod teksta.
A ako imate fotografije, objavite ih uz opis na našem KLUB-u.
Tagovi
Aronija i jabuka Džem od aronije Recept za džem Kako iskoristiti aroniju Dobrobit aronije
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)