Pretraga tekstova
Trpka aronija i kiselkasta jabuka savršeno se slažu. Recept je vrlo jednostavan
Aronija je vrlo zahvalna za uzgoj, a njen plod je vrlo zdrav. Bogata je vitaminima, posebno C i K te manganom. Osim toga, sadrži značajne količine željeza, vitamina A i E te je vrijedan izvor antioksidansa.
Djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka, blagotvorno djeluje na rad želuca, stimulira rad štitnjače, snižava visoki pritisak i holesterol. Također poboljšava rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Da, razumjeli ste, treba je konzumirati što češće i u svim oblicima.
Već je godinama prisutna u našim dvorištima i vrtovima. Iako je najzdravije konzumirati je svježu, njen je plod trpak pa se najčešće prerađuje.
Jedan od isprobanih recepata je onaj za džem od aronije s jabukama koje im daju potrebnu svježinu. Stoga je najbolje koristiti jabuke kiselkastog okusa kakva je na primjer idared sorta.
Bazni recept se odnosi na pola kilograma aronije i 3 kg jabuka. No, količinu možete prilagoditi prema želji i raspoloživom voću.
Potrebno je:
- 1/2 kg aronije
- 3 kg jabuka
- 1/2 litre vode
- 1 kg šećera.
Jabuke ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice, aroniju operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće te kuhajte dok ne omekša, dakle oko 20 minuta. Tada maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. No, ako više volite džem s komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuhajte još oko 40 minuta stalno miješajući da ne zagori.
Kada kuhača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Željenu gustoću možete provjeriti i tako da dvije kašičice džema stavite na tanjirić kojeg ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako niste zadovoljni konzistencijom, kuhajte još neko vrijeme. A ako jeste, sipajte vreo džem u također vrele, u pećnici sterilizirane teglice.
Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu rernu te držite otklopljene oko pola sata. Nakon toga teglice zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i sl., umotajte u deku te ostavite da se ohlade.
Umjesto jabuka, možete koristiti i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl.
Ako je riječ o slatkim sortama, tada dodajte sok limuna kako biste džemu dali određenu svježinu.
Od nje se najčešće pravi sok, a ako nemate dovoljne količine, napravite liker. Također je možete zamrznuti ili napraviti kompot te koristiti tokom zime za kolače, preljeve i sl. Možete je osušiti za čaj ili dodatak zobenoj kaši ili smoothieju.
Kako vi koristite aroniju? Šta radite s viškom?
Napišite nam savjet ili recept u komentaru ispod teksta.
A ako imate fotografije, objavite ih uz opis na našem KLUB-u.
Tagovi
Aronija i jabuka Džem od aronije Recept za džem Kako iskoristiti aroniju Dobrobit aronije
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.